Ögonvården i Östergötland får bottenbetyg

Bottenbetyg för ögonsjukvården i Östergötland. Det är resultatet av Synskadades Riksförbunds granskning av väntetiderna.

Köerna till ögonsjukvården blir allt längre och Östergötland får sämst betyg i årets granskning som görs vartannat år av Synskadades Riksförbund.

Köerna till ögonsjukvården blir allt längre och Östergötland får sämst betyg i årets granskning som görs vartannat år av Synskadades Riksförbund.

Foto: Joel Gustafsson

Östergötland2020-10-13 08:00

Den nationella vårdgarantins mål är att patienter ska få specialistvård inom tre månader efter att beslut om behandling har fattats. Men allt färre regioner uppnår målet, inte minst inom ögonsjukvården. I årets granskning, som blir den fjärde som Synskadades riksförbund gör, har Östergötland rasat mest på rankningslistan och hamnar längst ned. Bottenplatsen delas med Norrbotten, Sörmland och Västernorrland. 

I Östergötland har de långa väntetiderna i ögonsjukvården blivit en följetong, vilket vi berättat om i flera artiklar. För att korta köerna har Region Östergötland bland annat tagit hjälp av privata vårdgivare för operationer av grå starr. Trots det är köerna fortsatt långa. Dessutom har pandemin förlängt köerna ytterligare. 

– Även om vi fått höra att de totala väntetiderna i regionen minskat så är det uppenbart att Östergötland inte lever upp till vårdgarantin, där vi nu är sämst i landet, säger Johan Pettersson, ombudsman på Synskadades Riksförbund Östergötland. 

I Östergötland står 3 752 ögonpatienter i vårdkön enligt uppgifter från 31 augusti. Av dessa väntar 2 202 på sitt första besök och 1 550 på behandling/operation. Region Östergötland har ett eget mål att 85 procent ska få operation eller behandling inom 60 dagar efter remissbeslut. Men i slutet av augusti fick endast 20 procent behandling i rätt tid (30 procent i augusti 2019). När Synskadades riksförbund gjorde sin granskning fick 62 procent behandling i rätt tid.

– Risken om patienten får vänta så pass länge är att det kan bli bestående men av sådant som kunde ha åtgärdats om vård hade getts i tid, säger Johan Pettersson.

Verksamhetschef på ögonkliniken i Östergötland är Catrin Fernholm. 

– Vi är inte nöjda med det så klart. Vi jobbar hårt med kompetensutveckling, det är där vi har en lucka och vi får utbilda väldigt många specialister. Vi har fortfarande vakanser och kompetensen är kanske inte samma som den var för ett antal år sedan. Behovet är stort även på sjuksköterskor som är en jätteviktig grupp för ögonvården.

Hon berättar att det forskas på ny teknik i flera länder där man genom algoritmer ska kunna tolka bilder av patienters ögon och därmed avgöra om patienten behöver vård. 

– Vi har väldigt mycket bildgranskningar i vår vård, det ligger längre fram i tiden och det måste kvalitetssäkras först. Men som klinik måste vi även jobba med lösningar som är närmare i tid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!