Nästan alla körde för fort vid skolor

Över 90 procent av bilisterna i Östergötland körde för fort när trafiksäkerhetsorganisationen M kontrollerade hastigheterna vid skolor.

Vid skolor är det numera nästan alltid 30-sträcka för att skydda skolbarnen.

Vid skolor är det numera nästan alltid 30-sträcka för att skydda skolbarnen.

Foto: Thomas Möller

Östergötland2019-08-21 06:00

M, tidigare Motormännen, är en organisation som bedriver ett aktivt opinionsbildade arbete för att höja trafiksäkerheten. Som ett led i detta har man nyligen genomfört hastighetsmätningar vid 30-sträckor utanför skolor över hela landet.

Totalt kontrollerades 7 300 fordon och det visade sig att 53 procent av bilisterna körde för fort. Men Östergötland var det län som stack ut mest i mätningarna, i negativ bemärkelse. Här körde hela 91,9 procent för fort utanför skolorna.

– Det är oroväckande siffror som måste följas upp, säger Hans Säfvenhed, som är ansvarig för mätningarna i Östergötland.

Mätningarna i länet gjordes vid skolor som ligger utmed genomfartsvägar, vilket kan vara en del i förklaringen till den höga andelen fortkörare.

– Jag hade nog inte väntat mig att siffrorna skulle vara så här pass höga. Snarare att det skulle ligga på 60–70 procent fortkörningar. Men det här reagerade jag verkligen på.

– Det fuskas mycket vid 30-sträckorna. Vårt budskap är att vi vill att bilister ska vara försiktiga vid just 30-sträckor. De är ju oftast inte så långa heller.

De allra flesta som körde för fort utanför skolorna när M gjorde sina mätningar låg i spannet mellan 31–40 km/h.

– Vid en skola låg endast fyra procent på 30 km/h eller lägre. Sedan låg 80 procent mellan 31–40 km/h.

Han berättar att läkare som har forskat på olyckor med cyklister och fotgängare anser att hastigheten oftast är det är avgörande för utgången vid en olycka.

– Håller bilisten 30 km/h eller lägre så har en fotgängare eller cyklist en ganska stor chans att klara sig om denne blir påkörd av en bilist. Kör man däremot i 50 km/h så går det oftast så mycket mer illa.

På de platser där M genomförde hastighetsmätningarna i Östergötland passerade det även den del lastbilar, totalt 27 stycken. Dessvärre var det ingen av dessa som höll lagstadgad hastighet vid skolorna.

– Där vi mätte fanns inga farthinder vilket är en bidragande orsak till att lastbilarna körde för fort, säger Hans Säfvenhed.

Han vill att bilister i Sverige får en annan attityd till att köra för fort.

– Vi svenskar har en god moral när det kommer till nykterhet, men tydligen inte hastighet.

– Om en person har kört för fort och fått böter så har denne sällan några problem med att berätta det för grannar eller arbetskamrater. Hade de istället kört rattonyktra så tror jag inte att de berättat det för någon, säger Hans Säfvenhed.

Över 90 procent av bilisterna körde för fort vid 30-sträckan när mätningen gjordes.
Över 90 procent av bilisterna körde för fort vid 30-sträckan när mätningen gjordes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!