Därför vill inte regionen ta över köket på US

Anställda larmar om arbetsmiljön i centralköket på Universitetssjukhuset. Men Region Östergötland har inga planer på att ta över köket i egen regi.

Region Östergötland återtog vissa verksamheter efter att den tidigare leverantören som bland annat ansvarade för patientmåltiderna och lokalvården på US inte höll måttet.

Region Östergötland återtog vissa verksamheter efter att den tidigare leverantören som bland annat ansvarade för patientmåltiderna och lokalvården på US inte höll måttet.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2019-10-30 06:00

Efter två separata upphandlingar ansvarar numera företaget Sodexo för patientmåltiderna  på Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping. 

I den senaste upphandlingen som Sodexo vann och som rörde US valde Region Östergötland en ny lösning. Brister hos den tidigare leverantören som förutom patientmåltider även ansvarade för städning, vaktmästeritjänster (logistik) gjorde att vissa delar av verksamheten återtogs till regionen. 

– Bakgrunden är att vi såg att våra kvalitetskrav avseende lokalvård inte uppfylldes, säger Charlotta Jonegård, områdeschef för inköp, service och logistik, vid centrum för verksamhetsstöd och utveckling.

Vi har i en rad artiklar beskrivit hur anställda i centralköket på US larmat om en slitsam arbetsmiljö med smuts och stress och om avvikelser som rapporterats till regionen. En nyligen genomförd tillsyn i centralköket visade en rad avvikelser, bland annat hittades mögel på väggarna i diskrummet. Dessa har redan tidigare anmälts till regionen. Anställda har även vittnat om att personalen varit sliten redan när den tidigare leverantören ansvarade för centralköket.

Men enligt Charlotta Jonegård finns inga planer på att ta tillbaka måltiderna i egen regi. 

–  Nu samlar vi erfarenhet av att hantera tjänsterna själva och kommer att ta med oss de kunskaperna framåt för fortsatt utvärdering av regionens tjänster som helhet.

Avtalet med Sodexo beräknas ge en kostnad för måltider på 26.3 miljoner vilket är en minskning på 1,5 miljon. Totalsumman baseras på uppskattade volymer vilket kan variera beroende på patientantal och behov av specialkost. I avtalet med Sodexo har också uppdraget för maten förändrats något. Bland annat ska 50 procent av maten vara ekologisk och ett mål är att öka andelen lokalproducerade livsmedel. 

– Eftersom Sodexo endast har haft uppdraget på US i drygt en månad har vi inte statistik på vad totalkostnaden för måltidtjänsterna de facto kommer att uppgå till för ett år,  berättar Ida-Maria Andersson, avtalsansvarig på Region Östergötland.

I avtalet anges att företaget kan utdömas till vite bland annat om maten inte lagas från grunden, inte levereras i tid eller inte har rätt temperatur. Vite kan även utdömas om eko-kravet inte uppfylls. Vite utgår alltid om två klagomål på kvalitén kommit samma månad. Summorna varierar mellan 3 000 och 10 000 kronor.

En fråga som anställda vi har pratat mat ställer är varför Region Östergötland inte tar tillbaka även måltiderna i egen regi.
En fråga som anställda vi har pratat mat ställer är varför Region Östergötland inte tar tillbaka även måltiderna i egen regi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!