Ambulansvården gör charmoffensiv

Med landets bästa överlevnad för patienter med hjärtstopp har ambulanssjukvården i Östergötland mycket att vara stolt över. Men den nya satsningen Ambulansdagen handlar inte bara om att skryta – utan även om att lyfta problem.

Foto: Mia Karlsvärd

Östergötland2017-09-01 09:30

Som en av flera regioner och landsting i landet anordnar Region Östergötland för första gången Ambulansdagen nu på lördag. Initiativet till arrangemanget, som är tänkt att bli ett återkommande evenemang, kommer från Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor.

När man på Region Östergötland först fick höra talas om idén nappade de direkt, berättar Magnus Käck, verksamhetsutvecklare på enheten för prehospital vård.

– Det känns aktuellt, det är ju frågor som förekommer mycket i media och hos allmänheten också. Dels om sjukvården i stort, men också vad ambulanssjukvården gör och vilka möjligheter som finns, och vilka problem som finns, säger han.

Ett av de problemen är ambulanspersonalens allt mer utsatta situation, då förekomsten av hot och våld ökar, menar Magnus Käck.

– Så är det absolut. Det är en viktig fråga för oss att lyfta.

Ett annat problem är det låga förtroendet för sjukvården i allmänhet. Enligt en mätning som myndigheten Vårdanalys presenterade förra året upplevde bara en av tre svenskar att det svenska sjukvårdssystemet fungerar bra. Läkare som själva arbetar inom primärvården var ännu mer skeptiska.

Handlar den här dagen om att bygga upp ett större förtroende också?

– Ja, så kan det absolut vara. Att visa på vilken sjukvårdsspets ambulansen utgör, och att det är en sjukvårdsorganisation i första hand och inte en ren transportorganisation som det var historiskt sett. Förr i tiden gjorde man inte så mycket på plats, säger Magnus Käck.

Att det är annorlunda nu är något som ambulanspersonalen också kommer att demonstrera på de fyra orter i Östergötland där Ambulansdagen arrangeras.

– Det kommer vara praktiska ambulansfall, där man visar på insatser. Tanken är att man ska se hur man jobbar i första skeendet på en insats. Det kan vara något olyckstillsfälle eller ett hjärtstoppstillbud, säger Magnus Käck.

Och när ambulanspersonalen inte agerar skådespelare har de tid till att svara på frågor och visa hur det ser ut inne i en ambulans. En sak som de gärna informerar om är siffrorna som för överlevnaden bland patienter som drabbats av hjärtstopp utanför sjukhusen. Från att tidigare ha placerat sig ganska långt ner i den jämförelsen med andra län, har Östergötland nämligen klättrat till att bli bäst i landet på att rädda personer med hjärtstopp, enligt den förra rapporten som släpptes 2016, förklarar Magnus Käck.

– Nu diffar de här siffrorna från år till år, men när vi ändå var etta då vill vi tala om det också, säger han.

Ambulansdagen

Ambulansdagen arrangeras lördagen den 2 september klockan 11-14, på följande orter:

Finspång: Bergslagstorget.

Linköping: Lilla torget.

Motala: Stora torget.

Norrköping: Centrumgallerian, Sankt Persgatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!