I hälso- och sjukvårdsnämndens senaste delårsrapport får flera sjukvårdscentrum underkänt när det gäller vårdtiderna (tillgänglighet). Sinnescentrum där bland annat ögonsjukvård och plastikkirurgi ingår har det tuffaste läget just nu där siffrorna lyser rött sedan ett år tillbaka.
– Det går inte åt rätt håll, säger Fredrik Sjöstrand (M), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
På tisdagens möte i nämnden diskuterades den besvärliga situationen.
Målet inom Region Östergötland är att 85 procent av patienterna ska få påbörja sin behandling i specialistsjukvården inom 60 dagar. I juni hade 66 procent fått vård inom Sinnescentrum enligt vårdgarantin. Motsvarande siffra förra året var 76 procent. Framför allt är tillgängligheten låg till ett flertal kirurgiska specialiteter där det blivit ont om läkare.
– Det är ett problem som vi har generellt inom hälso- och sjukvården just nu, säger Fredrik Sjöstrand. Vi har en stor grupp seniora läkare som är på väg ut och ganska många unga, duktiga läkare som precis som har kommit in, men vi har brist på gruppen i mitten.
Även inom beroendevården lyser tillgänglighetssiffrorna rött. Inte ens var tionde patient med beroendeproblem hade fått vård i tid i maj och juni.
– Tillgängligheten till första besöket ser bra ut, men sedan kan du få vänta väldigt länge innan du får någon behandling, säger Fredrik Sjöstrand. Det här är grupper där det är viktigt att behandling sätts in snabbt när personen är motiverad.
Barn- och vuxenpsykiatrin når inte heller upp till målen. I juni hade 19 procent fått behandling inom 60 dagar på vuxensidan och 24 procent på barnsidan. Siffrorna är oroande men det finns samtidigt en osäkerhet kring hur de ska registreras vilket gör att de inte är helt hundra procentiga.
– Om man tar barn- och ungdomspsykiatrin exempelvis så är det inte så att barn och unga inte får någonting, de får säkert någon typ av samtal, men de kanske inte får den här djupa, omfattande utredningen som de egentligen skulle behöva, säger Fredrik Sjöstrand.
KD och M hade därför inför nämnden yrkat på – och fått igenom – att hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att återkomma med en djupgående analys och redovisning över tillgänglighetsproblematiken.
Siffrorna från juni visar att endast ett centrum uppnådde tillgänglighetsmålet för behandling vilket var barn- och kvinnocentrum där 98 procent fick vård inom 60 dagar.