7 800 ska lämna Siemens

"Vi kommer snarast att inleda samtal med arbetsmarknadens parter".

Finspång2015-02-10 10:17

Siemens ska minska sin personalstyrka med 7 800 medarbetare världen över. Hur det kommer att påverka företaget i Finspång är i dag oklart.

Att få fram några tydliga besked om vad som kommer att hända är inte helt enkelt. Ansvariga vid Siemens Industrial Turbomachinery, med cirka 2 800 anställda, i Finspång säger ingenting utan hänvisar till huvudkontoret i München.

– Vi kommer snarast att inleda samtal med arbetsmarknadens parter. Därför kan vi inte meddela någonting om hur effekterna blir för något land eller specifik enhet i nuläget, berättar Alexander Becker, vid Siemens presstjänst i München.

Fakta är att Siemens vill dra ned sin personalstyrka med 7 800 medarbetare, varav 3 300 ska bort i Tyskland. Nedskärningen ska ge en besparing på över nio miljarder svenska kronor som ska investeras i nya innovationer, produktutveckling och åtgärder för att få företaget att växa ännu mer. Besparingen ska nå full kraft i slutet av 2016.

– Vår vision är att vi år 2020 ska få Siemens att växa på ett mer framgångsrikt sätt och att vi ska ha kommit ifatt när det gäller lönsamhet jämfört med våra konkurrenter. Genom att ta bort eller minska vissa administrativa delar så kommer vi närmare kunderna, vilket också gör att vi kan agera snabbare, förklarar Joe Kaeser, president och vd för Siemens i ett pressmeddelande.

Kaeser säger också att vissa uppgifter och funktioner i företaget helt kommer att elimineras. Han berättar också att detta ska ske i samförstånd och att hela processen blir en utmaning för alla på Siemens. Den nya företagsstrukturen ska ge mer ansvar ut i organisationen och ge enskilda enheter ett större ansvar.

Fotnot: Siemens har cirka 300 000 anställda medarbetare världen över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!