Osäkert hopp efter nytt lagförslag

Det är oklart om 17-årige Rahmatulla är en av de ensamkommande som får en ny chans med regeringens nya förslag. Exakt vilka som berörs är oklart.

Corren 25 november.

Corren 25 november.

Foto:

Ödeshög2017-12-01 17:00

Vi skrev förra lördagen om Rahmatulla Husseinis strävan att få starta ett nytt liv i Sverige.

Själv låter han hoppfull efter måndagens besked från den rödgröna regeringen om möjligheten att söka tillfälligt uppehållstillstånd. Han tycker att han uppfyller regeringens kriterier.

– Jag har bott över två år i Sverige och går på gymnasiet. Jag har inte begått något brott, säger han.

Han bor på boendet Nybo i Ödeshög och där har han pratat både med personal och andra asylsökande sedan i måndags, och har fått uppfattningen att han nu kan söka om – förutsatt att förslaget går igenom i riksdagen.

Men det är inte helt lätt att få klarhet i detta. Rahmatullas gode man, Kristina Gideskog, har inte lyckats utröna om hennes huvudman hör till de 7 000–9 000 unga asylsökande som ska kunna få en ny chans, eller om han faller utanför. Då har hon ändå rådgjort med en advokat.

På föreningen Ensamkommandes förbund finns Tina Swelander som har haft kontakt med Rahmatulla och hjälpt till tidigare med hans fall. Hon tror inte att han hör till de utvaldas skara. Anledningen skulle vara att Rahmatulla ännu inte fyllt 18.

– Men jag tror ingen vet till hundra procent vilka som berörs, säger hon.

Emilie Hillert är advokat på Process Advokatbyrå i Stockholm och specialist på migrationsrätt. Hon kan inte kommentera just Rahmatullas fall. Men hon menar att det kommer att dröja innan man säkert kan veta.

– Det finns dessvärre inga säkra svar att ge på hur de nya reglerna kommer att se ut, och än mindre hur de kommer att tolkas och tillämpas i praktiken, säger Emilie Hillert, advokat på Process Advokatbyrå och specialist på migrationsrätt.

Först ska en politisk majoritet sökas i riksdagen för att kunna ta ett beslut. Sedan ska lagtext författas, som i sin tur ska tolkas av Migrationsverket.

Den avgörande frågan för Rahmatulla kan vara kravet om att man ska ha väntat minst 15 månader på ett första beslut på sin asylansökan.

– Det har redan höjts röster med kritik mot just införandet av en strikt 15-månadersgräns. Regeringen motiverar den med att den överensstämmer med EU-direktiv, säger Emilie Hillert.

Rahmatulla missar den gränsen med några veckors marginal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om