Nya Potter repetitiv och svår

Emma Watson som Hermione Granger,  Daniel Radcliffe som Harry Potter och Rupert Grint som Ron Weasley. Tredje filmen om den unge trollkarlen och hans kamrater är den svagaste, anser recensenten.

Emma Watson som Hermione Granger, Daniel Radcliffe som Harry Potter och Rupert Grint som Ron Weasley. Tredje filmen om den unge trollkarlen och hans kamrater är den svagaste, anser recensenten.

Foto:

Kultur och Nöje2004-06-09 06:13
CCC

Harry Potter och fången från Azkaban

Regi: Alfonso Cuarón

Manus: Steven Kloves efter JK Rowlings bok

I rollerna: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Gary Oldman, Robbie Coltrane

Speltid: 2 tim 21 min

Censur: 11 år

Filmstaden i Linköping, Royal i Motala, Saga i Mjölby

MED TANKE på hur tydligt den här filmen illustrerar ett av filmskapandets typiska problem hade den lika gärna kunnat heta "Harry Potter och den knepiga andra uppföljaren".

Det är nämligen tydligt att Harry hamnat på en platå nu. Den första filmen etablerade karaktärerna, magin och miljöerna med det oförlikneliga Hogwarts i centrum. Den andra förädlade dem. Den tredje -- ja, den liksom bara fortsätter.

Det finns en klar och tydlig Harry Potter-dramaturgi som går igenom alla filmer -- ungefär som en James Bond i glasögon och skoluniform. Harry får i inledningen sista skrattet mot sin elaka mugglarfamilj, återvänder till skolan, introduceras för nya aspekter av sin magiska värld, ställs inför en livsfarlig utmaning, växer som människa och ger samtidigt Draco Malfoy ett par sparkar i rumpan.

Svagaste filmen

Fången från Azkaban är Sirius Black, spelad av en ovanligt blek Gary Oldman bakom Tom Hanks gamla "Cast away"-skägg. Black har rymt från fängelset Azkaban och rapporteras nu stå efter Harrys liv. Black jagas av dementorerna, fångvaktarna från Azkaban och kusiner till de svarta ryttarna i "Sagan om ringen" -- men dementorerna är notoriskt opålitliga och livsfarliga för precis alla som kommer i deras väg.

"Azkaban" är tveklöst den svagaste Harry Potter-filmen. Fram till en smart, snygg och spännande vändning under den sista halvtimmen är filmen repetitiv, stillastående -- och så komplicerad att man bör ha både läst boken och läst om den för att hänga med när folk börjar förvandlas till råttor, vargar och diverse andra landlevande däggdjur.

Svårt att ta över ratten

Eftersom "Harry Potter"-serien fungerar ungefär som en brittisk Richard Hobert-svit späckas den hela tiden av inhopp av imperiets främsta skådespelare. Den här gången är det Timothy Spall, Emma Thompson och David Thewlis som hoppat på Hogwartexpressen -- Spall sveper snabbt förbi, Thompson spelar över på ett nästan episkt sätt och Thewlis tar stillsamt över hela filmen.

Av de tre unga hjältarna -- skådisarna är ett par år äldre än rollfigurerna vilket märks -- är det som vanligt Hermione, Emma Watson, som glänser mest.

Filmen är regisserad av mexikanen Alfonso Cuarón, mannen bakom "Din morsa också". Det är besvärligt att ta över ratten på en långtradare med ovärderlig last där det enda mätbara målet är omätlig framgång. Kanske är det pressen som gjort att Cuaróns film präglas mer av industri än magi. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!