Sänkdalen slutar sälja mjölk till butikerna

Den här veckan går den sista mjölkleveransen från Sänkdalens gård på Vikbolandet till lokala matbutiker. Gården väljer att satsa mer kraft på glassproduktionen där lönsamheten är bättre.

Slutleverans. Den här veckan levererar Sänkdalens gård för sista gången mjölk till butik.

Slutleverans. Den här veckan levererar Sänkdalens gård för sista gången mjölk till butik.

Foto: Ulla Ericsson

Norrköping2017-03-01 15:00

– Det är mycket arbete med mjölkförädling och det har varit roliga år när vi kunnat erbjuda konsumenterna vår egen mjölk, säger Tomas Gunnarsson som driver Sänkdalens gård. Beslutet var heller inte lätt att ta men nu är vi där och framöver ska vi satsa ännu mer på vår glassproduktion.

Korna på Sänkdalens gård producerar cirka 15 000 liter mjölk i veckan. Merparten går till Arla men en tredjedel har Sänkdalen använt för sin egen mjölk- och glassproduktion. När mjölkproduktionen med eget varumärke nu stängs ner blir istället leveranserna till Arla större.

– Vi har inte investerat särskilt mycket i vår anläggning och den är i första hand avsedd för glassproduktion, säger Tomas Gunnarsson. Vi känner att det är glass som är vår grej.

Glass från Sänkdalen finns både i butiker och i glasskiosker och den här våren ska man presentera flera nyheter.

– Vi har som mål att ta fram två nya smaker varje säsong, berättar Tomas Gunnarsson. Vårens nya det här året blir apelsin och kola/jordnöt. Vi ska dessutom börja göra fler halvlitersförpackningar för vi märker att det är efterfrågat.

Sänkdalens gård har sedan en tid tillbaka en säljare i Stockholm och det har inneburit att man kunnat etablera sig på turistmål som bland annat Wasamuseét och Rosendals trädgårdar.

– Vi måste vara beredda på ständiga förändringar för att hänga med, konstaterar Tomas Gunnarsson. De nya förpackningarna blir ett lyft och vi ska även satsa mer på glasstårtor.

Lönsamhet. Sänkdalens gård slutar leverera mjölk under eget märke och satsar mer på att utveckla glassproduktionen.
Lönsamhet. Sänkdalens gård slutar leverera mjölk under eget märke och satsar mer på att utveckla glassproduktionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!