Kallaste sommaren på 60 år

Sommaren har varit torr med ovanligt låga temperaturer. Det konstaterar SMHI:s meteorolog Alexandra Olsson. Men den här veckan blir övervägande solig, även om rekordvärmen uteblir.

Årets sommar har varit den kyligaste på 60 år.

Årets sommar har varit den kyligaste på 60 år.

Foto: Sjöström Håkan

Östergötland2017-08-13 21:30

Har du beklagat dig över tråkiga badtemperaturer och för få soldagar under semestern? I så fall är du inte ensam. Många upplever årets sommar som kall, blåsig och sollös, enligt Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI i Norrköping.

– Och det är inte helt fel. Även om det inte har varit direkt kallt så har vi inte haft en enda dag med temperaturer över 27 grader. Och så har det inte varit sedan 1950- och 1960-talet, säger hon.

Kommande vecka ser ut att bjuda på en del soliga dagar, även om temperaturerna fortsätter att hålla sig kring 18 till 22 grader.

– Måndag, tisdag och torsdag kommer bjuda på vackert väder. Det kan förkomma en del lätta stackmoln, men övervägande kommer det vara soligt, säger Alexandra Olsson.

På onsdag drar ett regnväder in över Östergötland, och på eftermiddagen väntas skurar. På fredag förmiddag är det uppehåll, men sedan mulnar det på och på eftermiddagen väntas regn.

– Lördag och söndag bjuder på växlande molnighet och spridda skurar. Det blir också lite kyligare med temperaturer som ligger mellan 17 till 20 grader, säger Alexandra Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!