Imamen: "Det är en sekt"

"Unga som lockas till daesh vet inget om islam och man luras dit av karismatiska värvare", säger imamen Muhammed Al-Samawi vid Irak Kulturs Center i Norrköping.

Imam. Mohammed Al-Samawi vill att samhället är mer uppmärksamma på en Saudiarabiens inblandning i föreningar i Sverige.

Imam. Mohammed Al-Samawi vill att samhället är mer uppmärksamma på en Saudiarabiens inblandning i föreningar i Sverige.

Foto: Matz Glimhed

Norrköping2016-07-09 08:00

LÄS MER: Norrköpingsmoskén uteslöt extremist."

Daesh, eller Islamska Staten (IS) som den också kallas, har fått mycket uppmärksamhet i väst för terrororganisationens dåd mot civila i Västeuropa. Många hundra har dött i terrordåden. Samtidigt räknar bedömare att daesh har mördat många, många, fler civila shiamuslimer. Kanske tiotusentals. Kanske ännu fler. Siffrorna är osäkra, uppger exempelvis Amnesty International.

Shia är måltavlan

Den shiamuslimska gruppen är en minoritet i världen. Man räknar med att ungefär 10 procent av världens muslimer är shiamuslimer. I Iran, Azerbajdzjan, Bahrain och Irak är man en majoritet. Hur många muslimer som finns i Sverige finns inga exakta uppgifter om. Men en siffra säger att ungefär en tredjedel av Sveriges praktiserande muslimer är shia. I Norrköping finns Irak Kulturs Center. Här är man shiamuslimer.

– Vår förening är ungefär 100 personer. Men ibland är det nästan 1 000 personer här. Vid högtider kommer människor från hela Sverige, säger Foaad Al Asadi, talesperson för föreningen.

Många i Sverige vet inte att shiamuslimer är den främsta måltavlan för organisationer som daesh. I debatten klumpas lätt alla ihop. Trosriktningens företrädare känner av missaktningen.

Är det så att fruktan för IS från det västerländska samhället drabbar alla muslimer?

– Jag tror inte att alla vet att shia inte är självmordsbombare. Jag lovar att ingen shia skulle göra så. Vår religion säger att man inte ska skada andra, säger föreningsmedlemmen Ali Al-Akbari.

Allmänheten ovetande

Ibrahim Al Thalini är också föreningsmedlem. Han tror att samhället har en uppgift som är stor. Makthavare känner till problemen för shiamuslimer.

– Men inte allmänheten. Jag tror att det behövs utbildning. Vi försöker genom att utbilda våra egna. Men skolan är också viktig. Jag tror också att segregationen är ett problem. Språket skapar barriärer och man vet inte vem det är som är utsatt för våld. Vi kan förstås hjälpa till. Men samhället behöver också skapa samförstånd. Det sker genom utbildning, säger han.

En sekt

Mohammed Al-Samawi är imam i församlingen. Han försöker förklara vad det kan vara för mekanismer som får unga män och kvinnor som växt upp i Sverige att ansluta sig till daesh (IS).

– De är extrema. Det är en sekt. Det är nog alltid som det är när någon lockas till sekter. Man är osäker och vet inte så mycket om religion. Sen går det fort. Det vänder och man blir extrem. Därför är det viktigt att vara ute och svara på frågor och att svara på vad islam säger. Man kan inte låta daesh säga vad som är islam. Det är inte islam, säger Mohammed Al-Samawi.

Varnar för Saudiarabien

Föreningen är försiktiga att kritisera svenska samhället när det gäller att bekämpa radikaliseringen. Man säger att ansvaret är allas. Mohammed Al-Samawi varnar för inflytande från Saudiarabien och Qatar i föreningar i Sverige.

– Wahhabismen (konservativ tolkning av islam som är vida utbredd i Saudiarabien, reds. anm.) är farlig och extrem. Det måste samhället förstå. Vår islam värnar om alla människor och att vi ska kunna leva sida vid sida. Det är skillnad, säger han.

Får du många frågor om extrem islam?

– Jag får ofta frågor om vad som är rätt och vad som är fel. Vad som är sant och vad som är falskt. Unga ser vad som skrivs och undrar. Då måste vi vara ute och berätta. Det är en viktig uppgift för oss, säger han.

LÄS MER: Experten: Slumrande terrorceller finns i Norrköping.

Samtal. Foaad Al Asadi, talesperson för föreningen, och Ali Al-Akbari tror båda på utbildning för att fler ska förstå islam.
Samtal. Foaad Al Asadi, talesperson för föreningen, och Ali Al-Akbari tror båda på utbildning för att fler ska förstå islam.

Shia- och sunnimuslimer

Islam grundades av profeten Muhammed på 600-talet i dagens Saudiarabien. Religionen delades efter hans död år 632 i två huvudinriktningar som utvecklades åt olika håll.

Shia ("Alis parti") är de muslimer som såg Muhammeds brorson Ali och hans arvingar som religionens ledare efter profetens död. Shiiter är en minoritet bland världens muslimer och finns i dag främst i Iran, Irak och Bahrain.

Sunni (ung. "sedens folk") är majoritetsgruppen bland världens muslimer. Sunniterna avvisade Muhammeds släktingar och i stället valde ledare baserade på duglighet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!