FP vill stänga krogen 05.00

Folkpartisten Alexander Nejdemo, 26, föreslår att det blir möjligt för krögare i Norrköping att hålla öppet till klockan 5 på morgonen.

Foto: Michael Svensson / NT

Norrköping2014-08-01 09:46

– Jag var lite orolig för vad de skulle tycka om förslaget i vår fullmäktigegrupp, men där var 25 personer i olika åldrar och även pensionärer som sa "varför inte ha öppet hela natten"!? berättar fullmäktigeledamoten Alexander Nejdemo som en tid funderat på att låta krögarna hålla öppet längre än till klockan 3.

Han föreslår att kommunen under tre månader ska testa denna möjlighet för krögarna och sedan utvärdera försöket tillsammans med krögare och Polisen.

Han tror att förlängt öppethållande kan skapa fler arbetstillfällen inom såväl krog- som taxibranschen – och han anför också en säkerhetsaspekt:

– Nu tar ju alla taxibilar slut när alla ska hem samtidigt från krogen. Har man öppet till klockan 5 blir det större spridning och fler taxibilar tillgängliga, säger han.

– Det blir också lättare för polisen att övervaka när folk kommer ut från krogen lite grand i taget.

Alexander Nejdemo räknar inte med att alla krogar kommer att hålla öppet till 5-tiden:

– Egentligen är det inte krogen utan marknaden som ska avgöra om det finns intresse för att hålla öppet till klockan 5, säger han.

Innan förslaget utformades kontaktade han några lokala krögare för att få höra deras synpunkter. Bland annat ägarna av nattklubbarna Hugo och Puls, som tillfälligt höll öppet till klockan 5 under Bråvallafestivalen.

– De trodde att folk skulle komma senare om man har öppet till klockan 5, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!