Cloetta stämmer hyresvärd

Godisbolaget Cloetta stämmer fastighetsbolaget Sveareal efter en tvist om hur uppsägningen av en lokal i Norrköping egentligen gick till.

JULTIDNING Cloetta
Cloetta
Skumtomtar
Godis
godistillverkning

JULTIDNING Cloetta Cloetta Skumtomtar Godis godistillverkning

Foto: Anders Törnström

Norrköping2014-12-21 10:59

Widstrands advokatbyrå har inlämnat stämningen till Norrköpings tingsrätt. Hyresvärden stäms för negativ fastställelse av hyresrätten, som det heter på juristspråk.

Sveareal är ett norskägt bolag specialiserat på att hyra ut industri- och affärslokaler. I maj 2010 träffades ett hyresavtal mellan Cloetta och Sveareals dotterbolag Cementhuset 10 AB om att hyra en drygt 13 000 kvadratmeter stor lagerlokal på Malmgatan 5 i Norrköping. Avtalet skulle sträcka sig från 1 januari 2011 till 31 december 2013. Den 22 november 2011 överenskom parterna om ett tillägg, eftersom Cloetta ville förlänga avtalet till 31 december 2014. Uppsägningstiden var satt till senast nio månader innan kontraktstidens slut, alltså 31 mars 2014. Om ingen uppsägning av hyresavtalet skedde från någon av parterna innan det datumet, skulle avtalet automatiskt förlängas i tre år till.

Under 2012 kom ett annat bolag, Leaf Sverige AB, in i Cloettakoncernen och det gjordes då en omorganisation som innebar att all lagerverksamhet skulle koncentreras till Post Nords lageranläggning i Helsingborg, vilket var mer praktiskt och ekonomiskt fördelaktigt för Cloetta. Vid ett möte i Malmö den 28 januari 2013 meddelade Cloetta till representanter för hyresvärden att Cloetta hade för avsikt att flytta från Norrköping. Det skedde också en överenskommelse om att Cloetta skulle stänga sin verksamhet i lokalerna från 31 december 2013 och flytta ut till den 31 december i år.

I november 2013 skickade en representant för hyresvärden ett mail till Cloettas fastighetsansvarige och undrade om inte Cloetta ville komma ur lokalen före årsskiftet 2014 – för nu hade hyresvärden annonserat ut lokalen för att söka nya hyresgäster.

Den 16 april 2014 tog hyresvärden kontakt med Cloetta angående en intressent, Soffa Direkt AB. I förbigående nämnde då hyresvärdens representant att Cloettas hyresavtal inte var uppsagt i rätt tid – senast 31 mars – och därför skulle gälla ytterligare i tre år från årsskiftet 2014/15.

Detta besked kom som en riktig kalldusch från Cloettas fastighetsansvarige:

– Kan du verkligen mena allvar? undrade han – och fick till svar att det var allvarligt menat. Från hyresvärden ansåg man nämligen att det inte kommit någon skriftlig uppsägning.

Överenskommelserna om hyresavtalet var från början endast muntlig – men Cloetta menar att företagets avsikt, att säga upp avtalet från utgången av 2014, omöjligt kunde missförstås. Dessutom skickade Cloetta den 6 mars 2013 ett mail till hyresvärden, som en bekräftelse på att bolaget ville säga upp hyresavtalet enligt den muntliga överenskommelsen.

Cloetta anser också att Sveareals utannonsering av lokalerna under 2013 är ett erkännande av uppsägningen av hyresavtalet.

Cloettas företrädare i tvisten, Widstrands advokatbyrå, anser att bolaget flyttade ur lokalen den 31 december 2013 och endast har städat i lokalerna under det här året. Det var också bestämt att Post Nord skulle hyra in sig i lokalerna om inte Cementhuset fick tag på ny hyresgäst innan utgången av 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!