Besked: Då kommer jordgubbarna

Den kalla, regniga och solfattiga våren har försenat jordgubbarna. Trots det bör det finnas svenska jordgubbar till midsommar. En hel nation kan andas ut.

Snart dags. I nästa vecka räknar Eva Axelsson med att plockningen på de vidsträckta jordgubbsodlingarna ska komma igång. Den kalla våren har försenad skörden.

Snart dags. I nästa vecka räknar Eva Axelsson med att plockningen på de vidsträckta jordgubbsodlingarna ska komma igång. Den kalla våren har försenad skörden.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2017-06-12 15:39

Eva Axelsson, jordgubbsodlare på Ringstad gård i Norrköping, blickar ut över sina väldiga jordgubbsfält som tycks försvinna in i evigheten. "Strawberry Fields Forever", som The Beatles uttryckte det. Här borde skörden vara i full gång. Det är den inte. Inte än.

– Vi räknar med att börja plocka en del under nästa vecka, säger Eva Axelsson. Det är senare än vanligt och vi kommer inte att ha tillräckligt med egna jordgubbar till midsommar. Men det är ingen större fara. Det finns jordgubbar i södra Sverige och på andra håll i Östergötland. Liksom att det varje år importeras bär från Belgien. Alla kan lugnt räkna med att få sina jordgubbar i midsommar.

Just nu plockas det för fullt inne i växthuset istället. Det har man gjort sedan den 20 maj, vilket var cirka tio dagar senare än vanligt. Ett tiotal medarbetare rensar plantorna från blad för att tillåta solen att nå ännu längre in bland bären. Det riktigt stora volymerna finns dock förstås utomhus och de 13,5 hektaren har befriats från sin marktäckande fiberväv, ett tecken på att det snart är plockbart.

– Vi har mellan 50 och 60 plockare som är redo att sätta igång, säger Eva Axelsson. Både skolungdomar och gästarbetare från Polen. Vi vill förstås komma igång så snabbt som möjligt men i vår har det inte varit tillräckligt mycket värme och solljus för att de ska vara mogna än. I gengäld tror vi på en lång säsong istället och jag skulle snarare gissa att det blir veckan efter midsommar som är mest intensiv med störst skördar.

Familjen Axelsson har odlat jordgubbar på Ringstad gård sedan 1983 och Eva Axelsson har upplevt sin beskärda del av nyckfulla vårar genom åren. Mycket riktigt förefaller hon inte särskilt stressad över att jordgubbssäsongen är sen i år.

– Det kommer att finnas jordgubbar, säger hon lugnt. I Skåne, Blekinge och Kalmar län plockas det redan. Liksom på andra håll i Östergötland. Vi kommer att kunna erbjuda tillräckligt med jordgubbar, även om inte alla är våra. Vi kommer inte att ha så mycket som vi skulle vilja, men fullt tillräckligt. Däremot vill man ju som odlare alltid ha så mycket jordgubbar som möjligt att erbjuda i början av säsongen, eftersom priset ligger som högst då.

Den 1 juli hoppas dessutom Ringstad gård kunna dra igång självplockningen.

– Den har mer och mer blivit en familjeutflykt för barnfamiljer, säger Eva Axelsson.

Färgkontrast. Inne i växthuset är jordgubbarna mogna i stor omfattning.
Färgkontrast. Inne i växthuset är jordgubbarna mogna i stor omfattning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!