Tyck till om kommunens avfallsarbete

Färre sopor och mindre farliga sopor, ökad återvinning och återanvändning samt bättre insamling av skräp och sopor. Det är huvudmålen i förslaget till ny renhållningsordning – ett dokument som kommunen nu vill att du kommenterar.

Återvinning i fokus i kommunens renhållningsstrategi.

Återvinning i fokus i kommunens renhållningsstrategi.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Motala/Vadstena2017-11-02 07:30

Kommunen har tagit fram en ny renhållningsordning med avfallsplan och föreskrifter för såväl Motala som Vadstena. I dokumentet anges vilka mål som kommunerna ska jobba med fram till år 2021 och vilka åtgärder som därför måste vidtas.

De övergripande målen handlar om att minska sopberget, öka återvinning och återanvändning och att förbättra omhändertagandet av skräp och sopor i olika former. Nerkokat i konkreta åtgärder föreslås bland annat en kartläggning av hur det fungerar med källsorteringen inom de egna kommunala verksamheterna, bättre insamling av farligt avfall på Tuddarp, införandet av en insamlingsplats på nya Tuddarp där man kan lämna sådant som kan återbrukas och införa insamling av källsortering hos villahushållen.

Men målen liksom åtgärderna är ännu inte fastslagna. Och nu vill kommunerna höra vad Motala- och Vadstenaborna tycker. Därför planerar man att genomföra medborgardialoger under hösten om vad som är på gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om