Så blev Motala länets bästa UF-kommun

Med tydliga mål och viljan att samarbeta lyckades Motala vinna pris för bästa UF-kommun.

Sören Larsson, samordnare för UF i Motala, är stolt över utmärkelsen Länets bästa UF-kommun.

Sören Larsson, samordnare för UF i Motala, är stolt över utmärkelsen Länets bästa UF-kommun.

Foto: Per Erik Dufwenberg

Motala2017-03-26 08:30

För några år sedan så satte Ung Företagsamhet i Motala tre mål: hälften av alla gymnasieungdomar skulle driva UF-företag, alla program skulle vara representerade och kommunen skulle bli en av länets tre bästa.

– Vi var på väg ner i dyn, men bestämde oss för att bli bättre. Idag har vi nått två av målen. Det ena med råge, då vi blev utnämnda till länets bästa UF-kommun i samband med den regionala mässan, berättar Sören Larsson, UF-samordnare i kommunen.

Mycket arbete ligger bakom den positiva utvecklingen av det lokala företagsklimatet. Enligt Sören så grundar sig resultaten främst på ett väl fungerande samarbete mellan flera parter.

– Vi är ett stort gäng som jobbar tillsammans i en entreprenörsgrupp. Där finns representanter från kommunen, skolan, Tillväxt Motala och så vidare, säger han.

Arbetsmetoden är, åtminstone till omfattning, unik och kallas redan för Motalamodellen.

– Andra kommuner har börjat titta på hur vi jobbar. Det är väldigt kul när vi blir ombedda att berätta om vårt koncept, som ändå gett påtagliga resultat, fortsätter Sören.

Den lokala UF-mässan, som nu senast anordnades i Gallerian, är bara ett av flera exempel på hur samarbetet fått effekt i praktiken.

– Men det räcker inte med att bli bäst ett år. Nu måste vi försvara titeln och bibehålla samt förbättra vårt samarbete, menar Sören.

Kvar finns också kampen mot fördomar.

– UF handlar inte om att alla ska bli företagare, det är inte poängen. UF är ett sätt att träna på att se möjligheter och en chans för ungdomar att utvecklas.

Den lokala UF-mässa som arrangerats de senaste åren är ett direkt resultat av Ung Företagsamhets satsningar.
Den lokala UF-mässa som arrangerats de senaste åren är ett direkt resultat av Ung Företagsamhets satsningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!