Piraterna räddas – men fortfarande stora oklarheter

Kommunen räddar Piraterna, men med minst möjliga marginal. Samtidigt kvarstår en rad frågetecken, hela avtalet kan förklaras ogiltigt. Det som avgör är vem som äger byggnaderna i dag.

Fullmäktigeledamöterna var långt ifrån överens.

Fullmäktigeledamöterna var långt ifrån överens.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-11-13 21:07

Det blev en lång debatt om kommunen med skattepengar skulle rädda Piraterna genom att köpa anläggningen på Dunteberget eller om klubben skulle få gå i konkurs istället. Oppositionen intog gång efter annan talarstolen och blev mer och mer upprörda över ärendet som de upplevde som minst sagt rörigt.

– Finessen med speedwaycyklar är att de saknar bromsar och ibland undrar jag om Solidariskt Motala också saknar bromsar, säger Erik Backman (M).

Enligt förslaget som fullmäktige egentligen skulle ta beslut på skulle anläggningen köpas för 6,3 miljoner kronor och Piraterna betala tillbaka lånen på cirka två miljoner kronor. Men kommunalråd Camilla Egberth (S) inledde med att förklara att S och V backat och nu ville köpa enligt värderingen på 4,2 miljoner kronor. Då skulle dock klubben fortfarande vara skuldsatt. Det fick Moderaten Tony Johansson att reagera.

– I slutänden blir det ju samma sak. Piraterna får ett miljonstöd, säger han.

Med minsta möjliga marginal fick dock oppositionen se sig besegrad. Eftersom MP valde att lägga ner sina röster blev det 27-27 och ordföranden Elias Georges (S) fick avgöra. Beslutet blev att kommunen köper för 4,2 miljoner kronor.

– Vi tycker inte att det är rätt att lägga de här pengarna på Piraterna. Men vi ingår i en koalition och vi vill ha ett gott samarbete, säger Agneta Niklasson (MP).

En punkt som oppositionen sköt in sig på var vilka som de facto äger anläggningen. Enligt värderingen som kommunen låtit göra är det aktiebolaget. Majoriteten har varit tydlig med att man inte ska stödja aktiebolaget vilket strider mot kommunallagen och enligt kommunalrådets nya förslag så är det av föreningen som man köper anläggningen. När frågan ställdes på sin spets krävdes en ajournering för att reda ut läget. I slutänden valde dock majoriteten att driva igenom formuleringen att man köper av föreningen.

– Om det sedan av någon outgrundlig anledning visar sig att det inte går då faller allting, förklarar kommundirektör Peter Ingesson.

Enligt Peter Ingesson är dock planen att aktiebolaget säljer byggnaderna till föreningen, en hantering som han beskriver som rent bokföringsteknisk.

– Vi undrar ändå om man verkligen kan göra så här. Det är ett förtäckt bidrag och det här luktar väldigt illa, säger oppositionsråd Caroline Unéus (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!