Nu börjar livräddarnas högsäsong

Utan lön och med jour var fjärde vecka finns de där för dig som är ute på sjön med båt. Nu väntar den mest intensiva perioden på året för Vadstena/Motala sjöräddningssällskap.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2016-06-11 14:00

Videon är inte längre tillgänglig

– Man måste tycka att det här är kul, man gör det inte bara för att vara god, säger Inga Beckeman som varit aktiv i verksamheten i nio år.

Samtidigt förklarar hon att med sin långa erfarenhet av sjöliv vill tro att människor hjälper varandra om de hamnar i nöd och hon säger att det är en skön känsla när en utryckning slutar väl.

Vi blir medbjudna på en övning. Men det vackra vädret är över för tillfället, morgonen är endast gynnsam för dem som ska träna. Det blåser hårt och småregnar, vågorna går bitvis höga och Rescue Skeppskär kränger när båtföraren Håkan Larsson gasar på efter att vi lämnat hamnpiren i Vadstena.

– Vättern är temperamentsfull, säger han.

Det är något som vissa, ovana båtförare ofta glömmer bort. Håkan Larsson förklarar att han mött människor genom åren som han rekommenderat att vänta med att gå ut på Vättern, på grund av blåsten. Vissa har inte lyssnat utan gett sig av, för att senare vända om.

– Då har de inte upplevt en krabbig sjö, säger Håkan.

Enligt personalen är de flesta båtfolk noggranna med säkerheten, även om fler vuxna borde använda flytväst eftersom olyckor kan uppstå plötsligt, allt från drunkningslarm till tekniskt haveri och båtbränder.

– Vattnet är kallt och det finns risk att drabbas av hypotermi. Man kanske inte kan simma så mycket som man tror, säger Inga Beckeman.

Blir man kall är det även svårt att tänka klart, man kan också blir trött eller drabbas av kramp.

Att bära på sig en laddad mobil i vattentätt fodral är viktigt, enligt Inga. Likaså att ta med extrakläder och varm dryck på båten.

Håkan Larsson uppmanar alla att titta på tre olika vädersajter innan avresa.

– Ställ in dig på den sämsta, säger han.

Han saktar ner farten så att Jonathan Sullivan och Robert Liljegren kan genomföra räddningsövningen i det 16-gradiga vattnet.

Att träna, inför skarpt läge, är en viktig bit och det sker var fjärde vecka sommartid, när man har jour. I de fall sökaren larmar måste gruppen, med 3–4 personer, sitta i räddningsbåten inom 15 minuter. Kontinuerligt utförs också sjukvårdsövningar, brandövningar och alla måste gå igenom utrustningen på de två båtarna så att de vet var allt finns.

Området som sjöräddningssällskapet ger sig ut på vid larm är stort. Det sträcker sig ända ner till Visingsö. Även stationen i Karlsborg får de emellanåt assistera.

Håkan Larsson har varit aktiv inom verksamheten i cirka tio år, innan dess jobbade han inom kriminalvården.

– Jag var van vid plötsliga händelser och saknade kickarna, säger han.

Vadstena/Motala sjöräddningssällskap

Startade i Vadstena 1999. Sedan 2011 utgår verksamheten även från Motala, tre av fyra veckor. Antalet medlemmar är mellan 25–30 stycken men fler behövs och gärna fler kvinnor. Grundkrav 18 år (16 med målsmans intyg) frisk och simkunnig 200 meter. Sjöräddningssällskapet utbildar nya medlemmar.

Den frivilliga besättningen ansvarar även för underhållsarbete som målning, utrustning och maskinservice.

Verksamheten i Vadstena/Motala utför omkring 40 räddningsuppdrag per år.

www.sjoraddning.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om