Kvalitetssatsning gjord på akuten

Projektet "Sepsis-larm" har inte inneburit några stora förändringar i arbetssättet på akuten i Motala. När det gäller fallet Tony Eriksson var det inte bristande kunskap om sepsis som gjorde att diagnos uteblev, enligt enhetsansvarig läkare Julia Plath.

Lasarettet i Motala

Lasarettet i Motala

Foto: Anders Törnström

Motala2017-11-12 10:00

Hon förklarar att sepsis är ett sjukdomstillstånd som personalen på akuten regelbundet jobbar med och därmed har god erfarenhet av.

– Det finns ingen kunskapsbrist på någon nivå, även om det här är ett pågående ärende, säger Julia Plath relaterat till den aktuella lex-Mariaanmälan.

I Tonys fall, menar hon, handlade det istället om en kommunikationsmiss inom systemet, något hon även påvisat i internutredningen.

"Det är absolut möjligt att en likartad händelse kan inträffa igen om inte ansvariga kliniker börjar direktrapportera och remittera patienter med pågående vårdkontakt på respektive klinik", har Plath tidigare sagt.

Vad gäller det pågående sepsis-projektet tycker överläkaren att det känns spännande att Region Östergötland nu jobbar på ett brett plan, genom hela vårdkedjan, för en snabbare upptäckt av sepsis där tiden för upptäckt är mycket viktig. Även om projektet inte innebär några stora skillnader i arbetssättet på akuten i Motala säger Julia Plath att personalen har deltagit i nya utbildningar.

– Vi har haft en kvalitetssatsning under våren, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!