Krönika: Året som gick i Motala

Det har hänt mycket under det gångna året. Här är ett axplock av de största nyheterna som MVT rapporterade om i Motala.

Februari. Ombyggnaden av Drottningplan blev dyrare än beräknat.

Februari. Ombyggnaden av Drottningplan blev dyrare än beräknat.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-12-31 14:00

JANUARI

Borensbergs bibliotek har premiär för meröppet, vilket ger besökarna möjlighet att låna böcker även utanför ordinarie öppettider.

Det kommer många reaktioner på att öppna förskolan i Borensberg läggs ner och att föräldrar istället ska delta i verksamheten inne i Motala.

Bostadsstiftelsen Platen tar första spadtaget inför bygget av 24 nya lägenheter På Vallgatan i Borensberg.

Adam Karlsson, en autistisk pojke på tio år, får stor uppmärksamhet när han börjar samla pennor. Det börjar med en Blocketannons och i mitten av januari har han fått in 36 000 pennor från människor runt om i landet.Spillning av en varg hittas vid Fornåsakorset utanför Motala. Det handlar sannolikt om en ungvarg som traskat från Prästtomta skjutfält, tror Benny Amberin på Svenska rovdjursföreningen.Motala Verkstad Group aviserar neddragningar av verksamheten i Motala. 28 anställda varslas om uppsägning.

FEBRUARI

Motalas styrande koalition spricker. Socialdemokraterna och Miljöpartiet avbryter samarbetet med Vänsterpartiet. Det återupptas dock igen senare.

Johannes Utay och Daniel Soner öppnar en ny restaurang, Bispo, på Bispmotalagatan. Mat, bowling och arkadspel ska utgöra kärnan för verksamheten.

Det uppenbaras att ombyggnaden av Drottningplan blivit tio miljoner dyrare än beräknat. Kostnadsberäkningen var bara en grov uppskattning och allt arbete gjordes på löpande räkning.

Anders Sigfridsson utses till ordinarie räddningschef i Motala kommun. "Jag vill vara öppen och tillgänglig. Tydlighet är viktigt, säger Anders Sigfridsson.

16 miljoner bättre än väntat. det blev slutsummeringen av 2016 för Motala kommun. Men Alliansen oroas ändå över kommunens växande skulldberg.

MARS

Personal räddas kvar på Motala Verkstad. Förhandlingarna om uppsägningar är klara och hälften av de varslade 28 personerna kan räddas kvar i företaget.

Den 21-årige Motalabo som i december förra året knivskar en 18-åring till döds i Stadsparken i Motala döms för dråp och påföljden blir åtta års fängelse.

S, MP och V är sams igen efter en turbulent tid som började med att V petades från samarbetet i Solidariskt Motala.

Plan- och miljönämnden har beslutat om campingförbud vid Vättersol. Nu hotas hela verksamheten och föreningarnas fortlevnad då campingintäkter gått till driften av föreningshuset.

Allvarlig vikariekris i Motalas förskolor. Läget är nu så allvarligt att man tidvis har svårt att följa läroplanen och riskerar att få svårt att ens hålla öppet.

APRIL

Ett sjunkande elevantal på Godegårds skola gör att bildningsnämndens arbetsutskott ger förvaltningen i uppdrag att utreda om skolan ska få vara kvar.

Lalandias stora äventyrsbad ska ligga vid Jätten och kommunen presenterar samtidigt planen på en ny simhall i närheten.

Snart ska högstadieeleverna få betyg, men på flera Motalaskolor sköts undervisningen av obehöriga lärare som inte har rätt att ensamma sätta betyg.

Aldrig tidigare i modern tid har efterfrågan på villatomter i Motala och Borensberg varit så stor och efterfrågan är långt större än tillgången på tomter.

Trots spolning med hetvatten har legionellan fortsatt grepp om duschar i sim- och sporthallen i Motala. Material har nu beställts för att åtgärda problemet.

Över två miljoner har utköpen av socialcheferna Åke Wännman och Sven-Inge Arnell kostat. Samtidigt dras socialnämnden med ständiga underskott.

MAJ

I en enkät bland medarbetarna på gata- och parkenheten framkom en rad allvarliga arbetsmiljöproblem och samarbetssvårigheter. Ansvarig chef Jan Sundström fick omfattande kritik och köptes ut för 700 000 kronor.

En man i 25-årsåldern anhölls för mordförsök i Motala. Offret, en man i 30-årsåldern, hade blivit knivskuren och hans skador uppgavs länge vara livshotande.

Bostadsstiftelsen Platen sålde 75 stycken av sina lägenheter i området Briggen på Väster. Köparen var bolaget Sjöstadsförvaltning i Motala AB. Köpesumman? 38 miljoner kronor.

Den traditionsenliga studentbalen bjöd på glitter och glamour. Att vädrets makter släppte fram stora regndroppar var inget bekymmer. Ungdomarna verkade njuta av dagen ändå.

JUNI

Arbetslösheten har halverats i Motala kommun. 2010 nådde kommunen sin högsta notering för ungdomsarbetslösheten – 30 procent. Arbetsförmedlingen och kommunen tecknade då ett gemensamt avtal med målsättningen att få fler unga ut i jobb. Insatserna och högkonjunkturen samverkade och i somras låg siffran istället på 16,3 procent.

Studenterna på Platengymnasiet och Carlsund utbildningscentrum firade med kramar, skratt och traktorer. Majoriteten av studenterna firade rejält på flaken.

Alla lärare på grundskolan i Fornåsa slutar sina jobb, inklusive rektorn. Främst handlar det om att man vill sluta pendla.

Resandet med pendeln till och från Motala ökar stadigt. Östgötatrafiken vill därför förbättra förutsättningarna genom förslag om extra turer, längre tåg och bättre helgavgångar.

JULI

Kommunen räknar med att all mark i Varamon som Lalandia vill köpa är värd omkring 70 miljoner kronor. Men kommunens egna utgifter är lika omfattande.

Reningsverket på Småängens camping kritiseras. Har kapacitet för 45 personer. Används av 500 under högsäsong. Plan- och miljönämnden ser allvarligt på det.

Borensbergarna och Bygderådet Framtid Borensberg får efter en nio år lång kamp tillbaka bensinmack och butik vid infarten på Husbyvägen.

En politisk majoritet är överens om att deltidsbrandkåren i Borensberg ska bantas. Marianne Walter: (S) "Jag tror att det här kommer att bli bra".

Motalabadet stänger på grund av gröna avlagringar i bassängerna. Värsta pollenpåslaget på nio år, enligt badets chef Michael Thorén.

Stadsfestival med mycket musik. "Det är bra väder och en kul blandning av folk här", förklarade en av gästerna sitt besök på Stora torget i Motala.

AUGUSTI

Motalabadet stängde för gott med omedelbar verkan. Efter en trasslig sommar blev den trasiga pumpen den avgörande domen för badet. "Det här är spiken i kistan" säger Michael Thorén, badchef.

Pride firades i Motala för tredje året i rad. Underhållning, parad och kärlek fyllde den regnbågsklädda stan.

Diggiloo nådde för första gången Motala och Råssnäs. En publik på cirka 4500 personer mötte bland annat Charlotte Perrelli, Tommy Nilsson och Wiktoria som bjöd på en stor show.

Motala flygklubb firade 50-år och tog med MVT på en flygtur. År 1967 startade klubben med en vilja att ha ett eget flygfält. ”Vi har flugit oavbrutet sedan dess” säger Kenneth Hensner, ordförande.

Två båtar kolliderade i Borenshults slusstrappa. En större fritidsbåt lade sig över en mindre och problemet var ett faktum. ”Tur i oturen idag var att ingen blev skadad” säger Roger Altsäter, vd på Göta kanalbolag.

SEPTEMBER

Kommunen skulle riva Agneshögs förskola och bygga en ny. Men just när mångmiljonprojektet var i hamn drog kommunledningen och politikerna i bromsen. Barnen har flyttats till tillfälliga lokaler, men hur länge de blir kvar där är oklart liksom var nya förskolan ska ligga.

Husbyfjöls marknad drog massor med folk trots regnigt väder. Cirka 350 knallar och runt 45 000 personer dök upp på årets marknad, traditionsenligt den första lördagen i september.

En man i 50-årsåldern hittades död i Motala, på eftermiddagen den 4 september. En man i 40-årsåldern ringde polisen och sa att han misshandlat en kamrat. Han greps tillsammans med en kvinna i 60-årsåldern som befann sig på samma adress.

Regeringen har beslutat att investera vad Göta kanalbolaget behöver för den största upprustningen i kanalens historia. ”En investering i ett av Sveriges stora turistmål” säger finansminister Magdalena Andersson (S) och näringsminister Mikael Damberg (S).

Tjänstemännen vill lägga ner Godegårds skola av hänsyn till barnen. Men föräldrarna håller inte med och protesterna var högljudda när förslaget presenterades. Lägg inte ner vår skola. Budskapet från de upprörda föräldrarna var tydligt när tjänstemän och politiker besökte orten.

OKTOBER

Bygget av en ny återvinningscentral på Tuddarp i Motala ska påbörjas. Det blir en satsning på miljö, säkerhet och tillgänglighet. Bygget kommer att pågå under flera år. Nya återvinningen blir dubbelt så stor. ”En av de största investeringarna i Motala kommun” säger ordföranden i kommunstyrelsen Camilla Egberth (S).

Vargattacken i Klockrike har väckt diskussioner och oro bland boende i trakten. Anders Larsson och Susanne Pripp Larsson på Styra Brunnsgård känner ständig oro över att rovdjur ska ge sig på deras får. ”Ett livsverk kan försvinna över en natt”, säger Susanne.

Manifestation för Godegårds skola. ”Vi vill ha våran skola kvar, vi vill ha våran skola kvar”, ropade elever som går i Godegårds skola när de gick runt torget i ett demonstrationståg med egenhändigt tillverkade plakat i händerna. Manifestationen för skolan lockade hundratals personer till Stora torget i Motala.

Bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) reagerar på jämförelser mellan landets gymnasieskolor, som visar att Motalas elever borde ha högre betyg. Motala ligger på plats 171. Nu vill han se en utredning. ”Vi har klättrat och det är bra, men vi har inte haft det stora klivet som vi hoppats på”, säger Rudberg.

NOVEMBER

En riktad polisinsats avslöjar under en vecka 61 narkotikabrott i Motala, Mjölby och angränsande småkommuner. "Verksamheten måste störas och föräldrar måste få veta vad deras barn sysslar med", uttalar Björn Borg, chef för polisområde Motala.

Piraterna åkte ur elitserien i speedway. Ekonomiskt kris och S och V utlöser en politisk träta med oppositionen när man driver igenom att kommunen ska rädda Piraterna undan konkurs genom att köpa speedwayanläggning på Dunteberget för 4,2 miljoner. Men vem får pengarna – föreningen Piraterna eller bolaget Piraterna?

71 Godegårdsbor får dela på tre miljoner ur Postkodlotteriet. Mest vann Jan-Erik Ahlm som kammade hem en miljon kronor. Vinsten tänker han dela med barn och barnbarn.

Efter beslutet att lägga ned Godegårds skola känner sig ansvariga politiker hotade och avböjer av säkerhetsskäl att komma till orten och delta i MVT:s debatt om landsbygdsfrågor. Debatten skjuts upp till januari 2018.

DECEMBER

I december kommer beskedet att den nya riksväg 34 kan börja byggas under nästa år. År 2020 meddelar Trafikverket att 2+1-vägen värd 128 miljoner kronor ska vara färdig.

Alva Liew. Så heter Motalas lucia 2017. Under högtidliga och traditionsenliga former kröntes hos i Motala kyrka.

Motalas restaurangutbud utökas när kedjan Pinchos öppnar i centrum. Jonas Kolmgren med personal slog upp dörrarna i december. Samtidigt klagar flera krögare hos kommunen och kräver längre öppettider på helgkvällarna, men får ett svalt mottagande av politikerna.

Föräldrarna i Godegård som överklagat bildningsnämndens beslut till förvaltningsrätten får besked att domstolen anser att kommunen gjort rätt. Dagarna före jul hålls skolans sista avslutning.

September. Godegårds skola ska enligt bildningsnämndens beslut läggas ned till januari nästa år.
September. Godegårds skola ska enligt bildningsnämndens beslut läggas ned till januari nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!