Ingen skyddsjakt på varg begärd

Ännu har det inte kommit in någon ansökan om skyddsjakt på varg till länsstyrelsen i Östergötland.

Tre angrepp av varg och rovdjursavvisande stängsel krävs för att länsstyrelsen ska tillåta skyddsjakt.

Tre angrepp av varg och rovdjursavvisande stängsel krävs för att länsstyrelsen ska tillåta skyddsjakt.

Foto: RICKARD KILSTRÖM KILSTRÖM RICKARD

Östergötland2017-10-16 21:05

Frågan om skyddsjakt har aktualiserats efter att en varg angrep åtta får och lamm på en gård i Klockrike för ungefär en vecka sedan. Angreppet oroade särskilt lammuppfödare i området.

Trots det har det inte kommit in någon ansökan om att få bedriva skyddsjakt, uppger Mia Kjellander, vilthandläggare på länsstyrelsen, i en intervju med P4 Östergötland.

Det framgår av intervjun att skyddsjakt inte beviljas hur som helst. Först när en djurägare har drabbats tre gånger kan länsstyrelsen överväga en sådan jakt. Men då också bara om djurägaren har ett rovdjursavvikande stängsel. Enligt Mia Kjellander hade den djurägare som drabbades i Klockrike visserligen bra stängsel, men de var inte den typ av rovdjursavvisande som länsstyrelsen kräver.

Hon påpekar att Länsstyrelsen kan ge bidrag till de särskilda stängsel som krävs, men att "potten" till den sortens satsningar just nu är begränsad.

Regeln om tre angrepp innan en djurägare kan ansöka om skyddsjakt är en överenskommelse som finns mellan länen i södra Sverige. Detta för att djurägare ska veta vad som gäller och för att alla har rätt till lika behandling oavsett var man råkar ha sin djuruppfödning.

Enligt vargkännare är risken stor för att vargen – efter ett angrepp – kommer tillbaka för att försöka igen. Vargspårare Johan Falk kom till Klockrike efter angreppet och enligt hans uppfattning var det tydligt ett vargangrepp.

– Vi har tittat på skadorna och det finns ett tydligt mönster med så många döda djur, sa han vid det tillfället till MVT (Motala och Vadstena tidning). Enligt Falk har det, under den senaste tiden kommit in fler rapporter om varg till länsstyrelsen. Särskilt från Tjällmotrakten.

I Klockrike var ett av målen att hitta vargbajs. Genom att undersöka det kan vargspårarna se om det är en och samma varg som finns i de här trakterna eller om det istället rör sig om fler individer. Men dessvärre hittades inget bajs den gången.

Det säkraste man kan göra just nu är att, enligt Mia Kjellander, ta in sina djur. Det är ju ändå dags nu, konstaterar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!