Här är det trafikfarligt för elever

Sedan även personalens p-platser vid Motala lasarett avgiftsbelagts fylls istället parkeringen vid Vätternskolan och närliggande Klockarevägen med bilar. En situation som skapat både stor irritation och oro.

Alternativet. I bästa kan föräldrar som lämnar och hämtar barn vid Vätternskolan få en plats i kön på infartsgatan.

Alternativet. I bästa kan föräldrar som lämnar och hämtar barn vid Vätternskolan få en plats i kön på infartsgatan.

Foto: Henrik Gedda

MOTALA2018-03-08 11:30

I tisdags vid 14-tiden: På infartsvägen till Vätternskolan står bilar på rad när barn ska hämtas. På p-platsen bredvid är det fullt. Av snömängden på taken och utfällda vindrutetorkare att döma måste bilarna ha stått här sedan tidig morgon.

Klockarevägen något hundratal meter in efter korsningen vid Norrängsgatan: Ett 20-tal bilar parkerade på båda sidor, även här verkar flera ha stått länge.

Föräldrar till Vätternskolans elever, skolans ledning och fastighetsbolaget Radiomasten, som äger parkeringsplatsen, är överens. Det här är följden av Region Östergötlands regel från september förra året, att också personalen måste betala för att få stå på sjukhusparkeringar. En fri p-plats sågs som en otillåten löneförmån.

– Det här är ett bekymmer sedan dess. Det är en knepig situation när man inte kan hitta parkering i anslutning till skolan efter klockan 8, säger Vätternskolans rektor Johan Wernström.

Medan föräldrar hör av sig och berättar om onödig kringåkande för att hitta en plats där barnen kan släppas av. Och om den trafikfarliga situationen för de elever som på morgonen måste passera hårt belastade Klockarevägen.

Samtidigt kan man se långa rader med lediga platser på lasarettets stora, avgiftsbelagda personalparkering ...

I tisdags träffades Motala kommun och Radiomasten för att diskutera situationen. Radiomasten fick ta över parkeringsplatsen vid Vätternskolan när man köpte mark i Ulax-området. Därefter reglerar ett avtal att kommunen kan disponera infartsvägen till skolan.

– Bollen ligger mest hos kommunen, hur de vill göra. Det som diskuteras är att vi märker upp en del p-platser för korta besök och avgiftsbelägger övriga. Själva kan vi inte se att vi har någon anledning att hålla regionen med fri parkering, säger Radiomastens vd Roger Adolfsson.

Vårdförbundets ordförande Maria Ljung har tidigare kommenterat parkeringsbeslutet i östgötatidningarna. Hon upprepar att ingen, vare sig arbetsgivare eller fack, egentligen tyckt om lösningen:

– Men det fanns inget val, vi kunde inte gå emot Skatteverkets regler, säger hon.

Carl Melin, regionens fastighetsförvaltare i Motala, säger att Radiomasten och Motala kommun informerades inför förändringen utan att det utlöste några reaktioner då.

– För övrigt har vi en personalparkering och tycker att de platserna ska användas, men vi kan inte tvinga någon att parkera där, säger Melin.

Dubbelt. En vanligt syn på Klockarevägen när persanalen får betala för att få stå på lasarettsparkeringen. Motala kommun planerar dock inga motåtgärder.
Dubbelt. En vanligt syn på Klockarevägen när persanalen får betala för att få stå på lasarettsparkeringen. Motala kommun planerar dock inga motåtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!