Olavi Russkanens stora passion är kräftor. Sedan 2007 driver han Klosterdelikatesser strax söder om Vadstena och här kokar man mellan 800 och 900 kilo kräftor, fiskade ur Vätterns klara vatten, varje dag när trycket är som störst. De röda skaldjuren säljs därefter vidare till grossister och butiker runt om i landet.
– Under högsäsong, mellan 15 juli och 30 september, har jag tolv anställda som hjälper mig, resten av året är jag ensam. Då går verksamheten lite på sparlåga.
Välkomnar regler
Olavi Ruuskanen menar att de förslag som EU presenterat och som handlar om strängare regler kring hanteringen av signalkräftor, bland annat när det gäller odling, uppfödning och transportering, inte är ett direkt hot mot branschen, vare sig det gäller fritidsfiskare, yrkesfiskare eller annan företagsverksamhet som är direkt kopplad till skaldjuren.
– Det som lyfts fram i olika medier, att det till exempel skulle vara slut på den ursvenska traditionen med att fiska och äta kräftor, bygger på en massa missuppfattningar och överdrifter och det har irriterat mig ganska mycket.
– Det är ju inte alls på det viset. Vi har redan en sträng reglering kring signalkräftan och om de nya direktiven kan leda till att vi kan bevara den lilla stammen av flodkräftor som finns kvar i Sverige är det bara bra.
Oroar sig för transporter
Det Ruuskanen oroar sig lite över är om det blir förbjudet att transportera signalkräftorna.
– Då får vi helt klart problem med vår verksamhet. Vi får leveranser av Vätternkräftor från Ödeshög i söder till Askersund i norr och ett transportförbud skulle innebära att vi måste koka skaldjuren direkt vid vattnet och hur det skulle ske har jag ingen omedelbar lösning på.
– Om den regeln klubbas igenom kommer kräftbranschen i Sverige, Norge och Finland troligtvis att beviljas någon typ av dispens. Jag kan inte tänka mig någon annan lösning, faktiskt.
Tradionen överlever
Olavi Ruuskanen anser för övrigt att kräftorna som fångas i Vättern är i särklass de finaste som finns i Sverige.
– Det är det klara vattnet, tillgången på föda och miljön i övrigt som bidrar till det. Och varje år slår vi rekord i antal som fångas, så någon risk för att kräftfisket kommer att upphöra eller att traditionen med kräftskivor kommer att försvinna är enbart dumheter.