Grubers kamp mot kommunen går vidare

I höstas gjordes inspektioner på Thomas Grubers fastigheter på grund av inkomna klagomål. Kommunen vill ha betalt för tillsynsjobbet, men Gruber överklagar avgifterna.

Thomas Gruber.

Thomas Gruber.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-07-07 13:30

Under hösten inkom larm till kommunen både från privatpersoner och renhållningspersonal om boendesituationen och om att det fanns råttor på två av Grubers fastigheter. Klagomålen resulterade i ett antal tillsynsbesök och inspektörer, från miljö- och hälsoskyddsenheten, konstaterade att sopor förvarades i svarta sopsäckar på släpkärror utanför huset och påträffade råttor på fastigheten.

Läs mer: Striden om Grubers hus går vidare

På en tredje fastighet genomfördes ett tillsynsbesök efter klagomål gällande avfallshanteringen, skadedjur och dålig lukt från fastigheten som är belägen i ett villaområde. Vid tillsynsbesöket fanns två bebodda husvagnar uppställda längs tomtgränsen. På baksidan av ett förråd hade ett utedass uppförts 0,5-1,5 meter från grannens tomtgräns. En del sopor låg utanför sopkärlet och spår av råttor hittades.

Får rätt mot kommunen - ännu en gång

Beslut tog av plan- och miljönämnden att Thomas Gruber var tvungen att genomföra fackmannamässig skadedjurssanering på samtliga tre fastigheter. Han skulle också redogöra för att avfallshanteringen framöver skulle skötas enligt Motalakommuns avfallsföreskrifter. Torrdasset skulle avlägsnas inom 30 dagar. Alla punkter var förbundna med vite, på sammanlagt 165 000 kronor, om inte åtgärder vidtagits i tid.

Gruber vidtog åtgärder i tid, men nu vill kommunen ha betalt för den arbetstid som lagts ned i samband med inspektioner, hantering av ärendena och besluten. Räkningarna landar på totalt 23 875 kronor. Thomas Gruber har valt att överklaga dessa avgifter. Överklagan kommer att prövas av länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!