Domstol stoppar inte skolnedläggning

Beslutet att lägga ner Godegårds skola har överklagats. Men i dagsläget vill inte förvaltningsrätten stoppa planerna. Frågan är dock långt ifrån avgjord.

Foto: Katarina Hydén

Godegård2017-10-30 13:30

Föräldrar i Godegård har gått samman och överklagat bildningsnämndens beslut att lägga ner skolan. Överklagande till förvaltningsrätten stödjer sig på att man anser att beslutet borde tagits av kommunfullmäktige istället.

Samtidigt som man överklagade bad man också om inhibition, det vill säga att domstolen skulle stoppa nedläggningsarbetet i väntan på dom. Så blir det dock inte. Förvaltningsrätten konstaterar att man endast ska besluta om inhibition om det starkt verkar som att beslutet är olagligt, men det anser man inte att det framkommit i nuläget. Beslutet om inhibition är dock bara en delbedömning, om beslutet är olagligt avgörs först när rätten prövat fallet fullständigt.

– Vi hade hoppats att det här skulle gå igenom så vi kan få lite arbetsro. Vi tycker att det här går väldigt fort, vi hinner inte med, säger Martin Hjelmar från föräldragruppen.

De väljer att inte tolka domstolens inhibitionsbeslut, men bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) ser rättens besked som en viss bekräftelse på deras agerande.

– Vi har välkomnat ett överklagande, men vi tycker inte att det här är en principiellt viktig fråga. Vi har trots allt kvar två av tre landsbygdsskolor i norra kommundelen, säger han och fortsätter:

– Vi tolkar deras bedömning som att de just nu inte tycker att vårt beslut är olagligt.

Från bildningsnämndens sida fortsätter man därför planeringen inför att skolan ska läggas ner redan vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!