De varnade – flera år sedan

Kulturskolan har, som vi tidigare berättat, stängt sina musiksalar på grund av höga radonvärden. Men redan 2014 varnade VFAB för att källarlokalerna var olämpliga.

Det är källarlokalerna under aulan som har höga radonvärden.

Det är källarlokalerna under aulan som har höga radonvärden.

Foto: Sofia Axelsson

Vadstena2018-03-29 07:00

I en snabb aktion valde Kulturskolans chef Maria Jönsson att stänga musiksalarna i källaren på Petrus Magni. Bakgrunden var information om radonhalter över de gränsvärden som i dag är tillåtna.

– Det finns gränsvärden av en anledning och därför har vi valt att agera, sa Maria Jönsson i en tidigare intervju.

För VFAB som sköter fastigheterna är de höga radonhalterna ingen nyhet. De informerade rektorn på Petrus Magni för flera år sedan.

– I augusti 2014 hade vi en dialog med skolans rektor om att det är för höga halter i källaren. Vi påtalade då att det här inte var lämpliga lokaler att använda som lektionssalar. Det är en källare och den är bygd som förråd eller som lokaler där man visas under kortare stunder, säger vd Lars Larenius och fortsätter:

– Sedan är det inte vår sak att avgöra hur skolan hanterar informationen.

Larenius uppger också att man sedan 2014 gjort uppföljande mätningar som också visat på höga radonvärden.

–  Det här är en källare och då är det vanligt med markradon. De övriga lokalerna på Petrus Magni visar inte så här höga värden, säger han.

Några åtgärder för att få ner radonhalterna finns inte. Det är en fråga för Vadstena kommun om man vill investera för att kunna använda lokalerna som lektionssalar eller om man vill hitta andra lokaler.

– Den diskussionen är som jag förstår det en del av skollokalsprojektet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!