Bilisten vill ha varningsskyltar på Motalabron

Inga skyltar som varnar för kraftig vind finns uppsatta på Motalabron. Något som ett vittne nu ifrågasätter.

Inga varningsskyltar för kraftig sidvind finns på Motalabron.

Inga varningsskyltar för kraftig sidvind finns på Motalabron.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-11-25 07:55

En bilist blev fredagen den 17 november vittne till en olycka när en bilist körde in i mitträcket några hundra meter söder om Motalabron. Händelsen inträffade vid strax efter klockan 15.00 och det blåste kraftigt. Bilisten, som vill vara anonym, åker varje dag ett par gånger över bron och undrar varför inga varningsskyltar för kraftig sidvind finns uppsatta.

– Jag var på väg hem från Mjölby. Ju närmare jag kom Motala så slingrade sig bilen. Jag förstod då att det berodde på den kraftiga vinden. Så ser jag en bil i mötande färdriktning som kör in i mitträcket och jag antar då att det beror på att det blåste så mycket. Min uppfattning är att det var en singelolycka. Väl uppe på bron så sänker jag hastigheten till ungefär 65 km/h beroende på vinden och jag kände hur vinden tog tag i bilen. Inga skyltar finns på bron som varnar.

Trafikverkets presskommunikatör Ulrika Nilsson Lokrantz säger i en kommentar till varför det inte finns någon skylt i nuläget, att riktlinjerna för det här varningsmärket "varning för sidovind" är att märket bör endast sättas upp på platser där det förekommer stark sidovind eller kraftiga vindstötar. Sådana platser kan exempelvis vara på broar.

– Det är det som finns när det gäller riktlinjer. Trafikverket kommer att göra sig en bild över hur stort problemet är på just Motalabron. Om man kommer fram till att det är tillräckligt stort så kommer man att sätta upp ett varningsmärke. Man har hittills inte uppfattat ett tillräckligt stort problem, men man kommer att kolla upp detta helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om