Beställde läkarutlåtande – för att sparka Margareta

Kommunen ville säga upp Margareta, men hade inga giltiga skäl. Då beställde man ett läkarutlåtande. Trots att läkaren inte träffat henne på ett år bedömdes hon nu sakna arbetsförmåga.

Motala kommun får kritik av Kommunal.

Motala kommun får kritik av Kommunal.

Foto: Jonas Carlsson

Motala2017-06-27 07:30

Margareta har länge jobbat inom kommunens äldreomsorg. Hon har under lång tid känt sig mobbad på sin arbetsplats och upplever att hennes chef inte tagit tag i situationen. Förra året uppmanade hennes chef henne att söka vård hos företagshälsovården, där man gjorde utredningar av både psykiatriker och psykolog eftersom hon inte mådde bra psykiskt. I hennes arbetsförmågebedömning framkommer att hon "bedöms ha en arbetsförmåga med sina ordinarie arbetsuppgifter, men jag bedömer att hon inte kan återgå till sin ordinarie arbetsplats".

Efter sjukskrivningen fick Margareta tillfälligt jobba på två andra enheter. Det menade hon fungerade betydligt bättre.

– Jag fick beröm för mitt arbete där och jag fick till och med jobba extra. Jag skulle gärna stannat där för jag trivdes jättebra, säger hon.

Men hon fick ingen tjänst där, utan fick komma tillbaka till sin vanliga arbetsplats där man under en bedömningsperiod skulle se hur det fungerade. Det hela slutade dock med att hon stängdes av från arbetsplatsen. Kort därefter varslades hon om uppsägning.

När fackförbundet Kommunal fick information om uppsägningen begärde de att den skulle ogiltigförklaras. De pekade på arbetsförmågebedömningen där det framgick att Margareta kunde jobba, men att hon behövde omplaceras till en annan enhet. Under sittande förhandling fick de dock information om ytterligare ett läkarutlåtande. I det framkommer att kommunen beställt handlingen och att man ville kunna säga upp henne av personliga skäl. "Underlaget skall användas till en förhandling och uppsägning av personliga skäl", skriver läraren.

– När läkaren skrev det hade vi inte setts på ett år. Han använde information som han fick från min chef och mina kollegor, säger Margareta.

När hon fick besked om att kommunen gått så långt att de begärt in ett läkarutlåtande för att kunna säga upp henne kände hon inte att hon ville vara kvar utan gick med på att köpas ut. Förutom lön under uppsägningstiden fick hon fyra extra månadslöner och ett omställningspaket.

Från Kommunals håll är man mycket upprörda över kommunens agerande.

– Jag har aldrig varit med om något sådant här tidigare. Det är skrämmande när man beställer ett utlåtande från en företagsläkare. Så här får det inte gå till. Företagshälsovården ska ju vara neutral, säger Hans Elf på Kommunal.

– Vi känner oss tveksamma till att framöver uppmana våra medlemmar att gå dit och påtala att de ska vara försiktiga med vad de säger där, tillägger kollegan Mats-Erik Nordin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om