Detaljplan görs om i Bråstorp: "Möta upp deras behov"

Företag vill etablera sig i närheten till Bråstorp, men nuvarande detaljplan sätter käppar i hjulen. Nu ska den göras om.

Vevstaken 1 och 2, samt Kondensorn ligger ungefär inom de röda markeringarna.

Vevstaken 1 och 2, samt Kondensorn ligger ungefär inom de röda markeringarna.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2023-01-02 13:44

Fastigheterna Vevstaken 1 och 2 samt Kondensorn ligger snett bakom räddningstjänsten, mellan Bråstorp och Bergsätters industriområde. Här tillåter den nuvarande detaljplanen kontor, hantverk och bilservice. Det är för snävt, tycker kommunstyrelsen, som har beslutat att den ska göras om och därmed möjliggöra för fler sorters verksamhet att etablera sig på området.

– Vi vill även tillskapa så att man kan ha service, lager och tillverkning, partihandel och annan jämförlig verksamhet med begränsad omgivningspåverkan, säger Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Elias Georges (S) oppositionsråd lyfter att det finns ett stort intresse från olika verksamheter för området.

– Det här är för att kunna möta upp deras behov, säger han.

– Vi vill se till att det finns möjligheter för företag att etablera sig. Då måste vi se till att marken som vi äger ska vara tillgänglig, säger Henriksson.

Vilka företag är intresserade?

– Vi har inget konkret. Det vi gör nu är att vi vill tillskapa möjligheterna, sen finns det ett stort tryck i området. Vi ser inte att marken kommer att vara outnyttjad när vi väl är klara, säger Henriksson.

Den nya detaljplanen beräknas antas under 2024.

– Det är bra – mer business. I början av förra mandatperioden sa vi att vi saknar mark för verksamheter. Det tog fyra år, men nu är vi där, nu finns det möjlighet att företag, både befintliga och nya, kan hitta till Motala. Vi välkomnar det, säger Elias Georges.

Elias Georges (S) och Mark Henriksson (M). Kommunen ska skapa möjlighet för fler företag att etablera sig i Bråstorp.
Elias Georges (S) och Mark Henriksson (M). Kommunen ska skapa möjlighet för fler företag att etablera sig i Bråstorp.
Karta: Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!