Här fortsätter arbetet med avloppsbytet

Bytet av alla vatten- och avloppsledningar på Östermalmsgatan är omfattande, men redan denna vecka färdigställs arbetet på den första etappen av sträckan.

Projektledare Henrik Elsehamn räknar med att reparationerna på Östermalmsgatan kommer att ta flera år.

Projektledare Henrik Elsehamn räknar med att reparationerna på Östermalmsgatan kommer att ta flera år.

Foto: Rita Furbring

Motala2019-07-03 18:10

Enligt projektledare Henrik Elsehamn är det området mellan rondellen vid Verkstadstorget och västra Esplanaden som har varit under reparation sedan i våras. Grävarbetet är klart, hålen har täckts igen och vägen är färdigasfalterad. Det återstår endast en del mindre arbeten innan de båda körfälten öppnar upp under semesterperioden vecka 28-34.

I augusti påbörjas sedan arbetet med etapp två. Den kommer att vara i korsningen mellan Balderstigen och Östermalmsgatan. Här handlar det åter igen om ett omfattande grävarbete och Östermalmsgatan kommer att stängas av helt för genomfart i upp till sex veckor mellan Charlottenborgsvägen och Västra Esplanaden. Ledningarna här ligger mycket djupt, som på den tidigare sträckan.

– Det är ett ganska komplicerat jobb med ledningar från innan kriget. Här måste hålet även vara brett, tio meter i överkant, för att det inte ska rasa igen, säger Henrik Elsehamn.

Under tiden vägen är avstängd kommer busstrafiken att omdirigeras via Magasingatan. Däremot finns inga alternativa lösningar för andra fordon, något som Motala kommun försökt se över.

– Det finns ingen annan gata som kan ta emot så mycket trafik så det är upp till varje förare att själv planera sin bilfärd. Det finns inga bra genomfartsvägar, säger Henrik Elsehamn.

Planen är att de fyra etapperna fram till Charlottenborgsvägen ska vara helt klara till nästa sommar och redan i höst väntar arbete på sträckan, riktning Sporthallen. Fram dit är också detaljplaneringen klar. Men därefter återstår ledningsbyten också i resten av Östermalmsgatan och där är man ännu inte. Enligt Henrik Elsehamn krävs det både mycket tid, planering och pengar för att fullfölja ett renoveringsarbete på en så pass lång och trafikerad sträcka som Östermalmsgatan.

– I minst tre års tid kommer vi att bråka med den här vägen, säger han.

Trots att vägarbeten pågått sedan i våras tycker han att det är förvånansvärt få Motalabor som har hört av sig till kundtjänst med kritik.

– Vi hade väntat oss fler reaktioner. Antingen är människor väldigt förstående att det pågår VA-arbeten som kommer alla till nytta, eller så är det så att arbetet löper på bra, säger Henrik Elsehamn.

Fotnot: Mer detaljerad information om de olika etapperna i arbetet finns på motala.se/ostermalmsgatan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!