S, C och MP i Motala inleder valteknisk samverkan

Miljöpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna är överrens. Tidigare i veckan presenterade de sitt valtekniska samarbete.

Johan Andersson (S), Elias Hallén  (MP), Sten Westberg (C), Maria Persdotter (C), Elias Georges (S), Mats Johannesson (MP) och Karin Westberg (C). Det var politikerna som var på plats och representerade sina partier på presskonferensen där  de berättade att de inleder ett valtekniskt samarbete.

Johan Andersson (S), Elias Hallén (MP), Sten Westberg (C), Maria Persdotter (C), Elias Georges (S), Mats Johannesson (MP) och Karin Westberg (C). Det var politikerna som var på plats och representerade sina partier på presskonferensen där de berättade att de inleder ett valtekniskt samarbete.

Foto: Andreas Ekström

Motala2022-10-25 16:00

Föregående mandatperiod samarbetade S initialt med både Vänsterpartiet och Miljöpartiet men V lämnade. Till de här kommande fyra åren blir det dock en förändring. Istället för V som samarbetspartner blir det C.

– Det är viktigt ur en demokratiaspekt att fler partier är med i våra styrelser och nämnder. Det är en stor fördel, säger Elias Georges (S). 

Partierna är noga med att påpeka att det är en strikt valteknisk samverkan där de bland annat kommer fördela platserna i nämnderna mellan varandra. 

– Vi har ingen gemensam politik utan det här handlar om ett rent samarbete för att vi också ska kunna ha representation i nämnder och få den insynen som det innebär. Men exempelvis kommer vi gå fram med egna budgetar, säger Maria Persdotter, gruppledare för Centerpartiet. 

Har ni en plan för rollfördelningen?

– Det är upp till varje parti men vi har utsett vår besättning till kommunstyrelsen. Sedan har vi i förhandlingar överlåtit en post till Miljöpartiet och en post till Centerpartiet, säger riksdagsledamoten Johan Andersson (S).

Tanken med denna enighet är att de ska bilda en stark opposition och lära känna varandra politiskt. Elias Georges nämner också att det här eventuellt kan bli en gemensam grogrund inför valet 2026 men att det fortfarande återstår att se om de hittar varandra.  

– Vi har inte samverkat så pass nära tidigare men jag tror att det här kommer gynna Motalapolitiken. Man får hela den politiska kompotten i en stark opposition.

På presskonferensen pratade om flera gemensamma beröringspunkter. Johan Andersson beskriver det som att både Centern och Socialdemokraterna är sprungna ur folkrörelsen. 

Karin Westberg (C) talade om den gemensamma humanistiska värdegrunden. Något som de menar skiljer dem från de styrande och hon fick medhåll av de andra. 

– Även om det inte är ett politiskt samarbete tycker vi att det är viktigt att vi har partier som står mot det högerkonservativa styret, säger Elias Hallén, Miljöpartiets gruppledare 

 Ni talar mycket om vad ni har gemensamt. Men vilka utmaningar ser ni med detta samarbete?

– Jag ser ingen fråga i dag som splittrar oss men det är möjligt att det kommer detaljfrågor där man har olika syn, säger Johan Andersson. 

– Det vi pratat om internt är att vi får möjlighet att utveckla vår politik och det är fantastiskt. Vad det leder oss fram till ska vi inte föregripa, säger Persdotter.

Delar av oppositionen inleder en valteknisk samverkan. Utanför står Vänsterpartiet, något som både C och S beklagade.
Delar av oppositionen inleder en valteknisk samverkan. Utanför står Vänsterpartiet, något som både C och S beklagade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!