Kommunen öppnar verksamheten på Sankt Anna igen

Efter två års uppehåll öppnar Motala kommun sin verksamhet i Sankt Anna igen.

Arkivbild. Morgonpaddling i Sankt Anna skärgård.

Arkivbild. Morgonpaddling i Sankt Anna skärgård.

Foto: Mats Bevemyr

Motala2022-06-02 12:00

 Motala kommun äger mark i Sankt Anna. De senaste två åren har det varit öde, platsen har inte brukats på grund av corona.

Men, i år är det dags igen. Under vecka 26 ska kommunens fritidsverksamhet arrangera sommarläger i Sankt Anna. Målgruppen är barn från Motala, framför allt från årskurs sex. Innan dess ska det också hållas ett läger för tjejer.

– Inom kommunen har vi ett projekt som heter Jämställd fritid, man ska ha som en avslutning och åka med tjejer som har varit med, berättar Robert Ström, enhetschef på fritid.

Sommarens läger skiljer sig lite från tidigare år, det blir bland annat färre antal läger än tidigare. Verksamheten har också mindre personal att tillgå, detta är bland annat på grund av nedläggningen av Hallen – då försvann fem personer berättar Robert Ström.

– Vi startar i gång för att se om intresset finns kvar, och hur kan vi rodda utifrån den personalgrupp vi har, säger han.

Till de två läger under vecka 26 finns ännu lediga platser. Som mest kan man ta emot 32 barn vid varje läger.

– De två åren då det varit stängt har väl också gjort att intresset kanske har svalnat lite mot vad det varit tidigare. Vi har färre anmälningar nu än vi haft tidigare, säger Robert Ström.



Nu pågår arbetet med att snygga till området inför sommaren. Förutom aktiviteterna för ungdomarna så kommer kommunen att hyra ut anläggningen till föreningar, organisationer och privatpersoner.

– Vi har cirka 45-50 övernattningsplatser i olika byggnader. Det finns gemensamhetsdel där man har möjlighet till självhushåll, berättar Thomas Martinsson, anläggningschef.

Han fortsätter: 

– Sen finns det en lite större lada där man kan ha lite aktiviteter. Vi har brygga och båtar som man kan låna.

Vad som kommer att hända med Sankt Anna i framtiden kommer kanske komma upp som en politisk fråga i höst, om man ska ha det kvar eller ej. Om det skulle behållas så tycker Bengt-Åke Karlsson (C), ordförande i tekniska servicenämnden, att det vore bra om kommunen kunde hitta en arrendator som kan driva det.

Han berättar att man i samarbete med Söderköpings kommun har tittat på om det går att göra avstyckning och detaljplaner för området, så att Motala skulle kunna sälja mark. 

– Det går att bebygga och göra till något helt annat som inte är en kommunal angelägenhet. Det är inte färdigt i Söderköping, de har inte kommit tillbaka med något förslag, säger Bengt-Åke Karlsson.   

Arkivbild. Vy från Sankt Anna. Helikopteruppstigning, Kalvholm.
Arkivbild. Vy från Sankt Anna. Helikopteruppstigning, Kalvholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!