Tajt schema för Löfvens turné

Efter en natt på Mjölby Stadshotell fortsatte Löfvens valturné med egen buss till Toyota och Tunets öppna mötesplats vars proppfulla nya lokaler han invigde.

Pensioner och skattetryck ville Ulla-Britt Karlsson prata med statsministern om.

Pensioner och skattetryck ville Ulla-Britt Karlsson prata med statsministern om.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2018-08-31 14:52

På fredagen var det åter en späckad dag för den valkampanjande statsministern. Den röda bussens första stopp var Mjölbys största arbetsplats, Toyota Material Handling.

Där fick han på en dryg halvtimme en kort rundvandring i fabriken och höll ett valtal i en fullsatt matsal. Han uppmanade alla att gå och rösta nästa söndag – helst på Socialdemokraterna – men berömde också Toyotas framgångsrika produktion och menade att de 3 000 anställda i Mjölby ska känna sig stolta över sitt arbete.

Det blev också tid för frågor som berörde många ämnen, från en omedgörlig försäkringskassa till skatteregler för pensionärer.

– Vi har satsat och kommer att fortsätta satsa på att inga pensionärer ska ha högre skatt än anställda, förklarade Löfven.

Han fick, inte oväntat, fler frågor om pensioner på nästa stopp. Efter en kort busstur – bland annat förbi riksbekanta potatisrondellen – besökte han mötesplatsen för seniorer i bostadsområdet Tunet.

På andra sidan cykelvägen hade förskolans barn radat upp sig i sina färggranna regnställ vid staketet, och statsministern vinkade glatt till dem. Sedan släppte föreståndaren Gun Sternegård in honom och hans följe av politiskt sakkunniga, säkerhetsvakter och mediefolk.

Gun och hennes kollega Elisabeth Börjesson på motsvarande verksamhet på Prästgårdsliden berättade om avsikten med mötesplatsen.

– Vi har länga varit trångbodda men nu har vi fått en större lokal som tidigare var fastighetsskötarnas verkstad, säger Gun Sternegård.

Hon har varit med sedan starten för sex år sedan och berättar att det hela startade efter en enkät bland områdets äldre. Det blev uppenbart att det fanns ett behov av en träffpunkt, en öppen dagverksamhet.

– Många äldre som bor kvar hemma känner sig ensamma. Här lagar vi mat och bakar, har stickkafé och spelar bingo, säger Gun som är heltidsanställd med detta nu men jobbat länge inom äldreomsorgen.

Stefan Löfven och alla andra serverar sig kaffe och äppelpaj och han sätter sig bredvid Barbro Thoor som besöker lokalen på Tunet varje dag. Ibland två gånger på en dag.

– Vi har stickkafé på måndagarna. Då gör vi filtar som skickas till Litauen, berättar Barbro som är också väldigt förtjust i läsecirkeln med högläsning.

Efter att statsministern klippt ett band och formellt invigt lokalen tar han adjö och hastar vidare mot Norrköping med nya besök och partiledarduell i tv.

Mjölbys kommunalråd Cecilia Burenby och Andrea Winther, politiskt sakkunnig, i samspråk med Löfven i kampanjbussen.
Mjölbys kommunalråd Cecilia Burenby och Andrea Winther, politiskt sakkunnig, i samspråk med Löfven i kampanjbussen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!