Stort kaninkalas i Gamla Skänninge

Sven Nilsson visade upp några av sina 30 kaniner på museicafét Sjölingården i Gamla Skänninge.

Märta Stolt, Ebba Sigvant, Nova Jansson och Emilia Person-Slatte och Vidar Persson gav kaninerna olika namn.

Märta Stolt, Ebba Sigvant, Nova Jansson och Emilia Person-Slatte och Vidar Persson gav kaninerna olika namn.

Foto: Lotta Hofström

Skänninge2018-07-04 20:30

Sixten, Rosen eller kanske Samantha? Eftersom Sven Nilssons utställningskaniner inte har namn började fantasin att flöda hos barnen. Nova Jansson pekade på en mörkbrun kanin av rasen Castro rex.

– Den här är så gullig. Kan den inte heta Stampe?, frågar hon.

– Ja... Den kan väl heta Stampe, svarar Sven Nilsson.

För tredje året i rad har han blivit tillfrågad att visa upp några av sina kaniner på Sjölingården, där man flera gånger varje sommar visar upp olika djur för barn.

– Kaniner brukar vara poppis så vi ringer nog Sven igen. Får och hundar kommer härnäst, säger Anna Smeds, från Sankta Ingrids Gille som driver Sjölingården.

Flera sommarlovslediga barn kom för att klappa och titta.

Märta Stolt, Ebba Sigvant, Nova Jansson och Emilia Person-Slatte resonerade att de stora kaninerna ju måste vara gifta, eftersom det är så många kaninungar i burarna.

– Nej, mamman är bror med honom som sitter där, förklarar Sven Nilsson.

Många undrade om kaninerna kanske var rymningsbenägna nu när de har chansen att fly, men Sven Nilsson var inte orolig för det. Däremot är det lite för varmt för dem utomhus just nu.

– De mår bättre i 25 minusgrader faktiskt. Kyla tycker de om, säger Sven Nilsson.

Han förklarar att kaniner andas häftigt med nosen när det är för varmt. Nyfikne pojken Loke Bergman tog sig en närmre titt på "Stampe" och plötsligt var han nos mot nos med kaninen. En kaninpuss, vilken dröm! Sedan klappade han Stampe och jämförde kaninpälsen med undertecknads jeansbyxa, som nog inte var lika mjuk och len under den lilla barnhanden.

En sedan tidigare van kaninhanterare är Ebba Sigvant, som utan att blinka hoppade ned i en av kaninburarna för att kolla in "kaninhögen", ett gäng kaninungar som låg tätt, tätt ihop.

– Det var roligt att gosa med dem och ha i knät, säger hon.

Sven Nilsson bor i ett hus utanför Skänninge. 1982 byggde han ett kaninhus på tomten. Hobbyn med utställningskaniner fick han i vuxen ålder genom vänner, men under uppväxten tog han hand om kaninerna hemma på familjens bondgård.

– Jag hade kaniner som grabb, är uppfödd på en liten gård. På den tiden kom en person från Sya och köpte dem för 5 kronor styck som slaktkaniner.

Loke Bergman tog sig en närmre titt på "Stampe" och fick sig en kaninpuss - rakt på näsan!
Loke Bergman tog sig en närmre titt på "Stampe" och fick sig en kaninpuss - rakt på näsan!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!