Pokémonfeber på hembygdsgård

Mjölbys Hembygdsgård har drabbats av pokémonfeber. Många människor söker sig till området i jakt på pokémons.”Det är mycket folk här klockan två på natten. Många av våra gäster som bor på vandrarhemmet blir störda”, säger Bo Arvidsson, vandrahemsvärd.

Hampus Vestman är på tillfälligt besök från Linköping. Han växte upp med pokémon när han var barn och han är glad att spelet har blivit populärt igen.

Hampus Vestman är på tillfälligt besök från Linköping. Han växte upp med pokémon när han var barn och han är glad att spelet har blivit populärt igen.

Foto: Susanna Ali

Mjölby2016-08-02 11:21

Nintendospelet Pokémon Go har inte undgått någon. Spelet, som kräver att man vistas utomhus, har som i många städer och orter i Sverige lockat ut unga och vuxna Mjölbybor för att fånga in de visuella monstren på gatan, i matbutiker, på skolor och i parker.

Strax utanför Mjölbys Hembygdsgård står flera människor i grupp. De traskar förbi med mobilen i högsta hugg på jakt efter pokémon.

En av de som spelar är Hampus Vestman från Linköping. Han är på kort besök i Mjölby och passade på att ta en liten promenad förbi Hembygdsgården.

– Det är mycket pokémon här. En plats med många bra figurer, säger han.

Hampus växte upp med pokémon och han tycker det är roligt att spelet har blivit populärt igen. Att gå ut på jakt efter monstren väcker fina minnen sedan han var barn.

– Nu är det bara kul att spela samtidigt som jag får sol på mig, säger han.

Men Pokémon Go faller inte alla i smaken. Eftersom spelet går ut på att spelarna rör sig ute i samhället ställer en del sig frågan var det lämpar att spela samt under vilka tider?

Hembygdsgårdens vandrarhemsvärd Bo Arvidsson tycker personligen att det är roligt att folk rör sig ute på gator och i parker. Men han undrar hur spelare tänker när de kommer förbi vandrarhemmet klockan två på natten. Och dessutom i grupp.

– Jag tycker det är roligt att många ungdomar hittar hit. Men när cirka 20 personer kommer mitt på natten och passerar grusgångarna och pratar sinsemellan så störs våra vandrarhemsgäster. Vi driver en verksamhet här. Många av våra kunder söker sig hit för att det är lugnt och tyst. Tyvärr har jag fått klagomål om att det är stökigt med ljud och då väljer en del kunder att lämna, säger han och vädjar om återhållsamhet.

Mjölby kommuns kultur och fritidschef Ulf Johansson håller med om att det är roligt att människor, speciellt ungdomar, är ute och rör på sig.

– Men ibland blir det för mycket. Därför har vi satt upp affischer och skyltat om att folk bör visa hänsyn.

På Hembygdsgården traskar en familj förbi. Också på jakt efter pokémon.

– Vi tycker det är roligt att folk har hittat till vår fina Hembygdsgård och vi har absolut inga problem med att de rör sig här på dagarna. Men vi ber spelarna att undvika att komma hit på kvällar nätter, säger Bo Arvidsson.

Hotspot. Många på pokémonjakt går till Hembygdsgården. Bo Arvidsson välkomnar alla besökare men vädjar om återhållsamhet om nätterna.
Hotspot. Många på pokémonjakt går till Hembygdsgården. Bo Arvidsson välkomnar alla besökare men vädjar om återhållsamhet om nätterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om