När Björn Borg och de andra poliserna i hans lokalområdesgrupp söker upp ungdomar med drogproblem är föräldrarna ofta helt ovetande.
– Det är väldigt sällan som man gör kopplingen att det handlar om ett narkotikamissbruk. Men när man frågar om det skett några förändringar på sistone kommer det ofta fram saker. Det kan vara frånvaro i skolan, nytt umgänge eller att de kommer hem sent på kvällarna. Då trillar polletten ner.
Kontakter i en langares dator eller mobiltelefon kan leda polisen till unga användare.
– Vi letar efter namn på ungdomar som är under 18 år. Sedan gör vi ett hembesök hos familjen direkt. Stärks misstanken för ett narkotikabrott skriver vi anmälan och tar urinprov. Syftet är inte att få en pinne i statistiken eller att sätta dit någon. Vi vill upptäcka ungdomarna i ett tidigt skede. När det fortfarande finns en möjlighet att bryta beteendet.
Men de jobbar i uppförsbacke. Samtliga poliser Björn Borg basar över skulle kunna arbeta med narkotikabrott på heltid. Så stora är problemen.
– Vi jobbar på och försöker givetvis. Men det är jättesvårt, säger han lite uppgivet.
Förr var det vanligt med några få stora säljare. I dag är läget ett annat. Björn Borg visar en bild i sin mobiltelefon på en cannabisodling i en tvättstuga. Komplett med bevattning, värmelampa och ventilation. I frysen hittades mängder med paketerad marijuana för vidareförsäljning.
– På senare år upplever jag att det blivit fler som säljer. Förr var det kanske ett par stycken som styrde marknaden. I dag är det vanligt att ungdomar själva börjar sälja för att finansiera sitt eget missbruk.
Vissa odlar – andra beställer på nätet. Så länge postpaketen skickas inom landet är risken mindre att de kontrolleras. Och efterfrågan är stor. 18 personer blev misstänkta för narkotikabrott genom eget bruk i Mjölby kommun under januari, som vanligtvis är en lugnare månad. Och antalet missbrukare i kommunen är sannolikt betydligt större än så.
– Det finns en stor marknad. Många som befinner sig i ett missbruk, konstaterar Björn Borg.
Det är just cannabis som främst tas i beslag. Men även amfetamin är vanligt i kommunen. Det har de regelbundna mätningar som länsstyrelsen gör av avloppsvattnet visat.
– Amfetaminnivåerna sticker ut mycket. Både jämfört med resten av Östergötland, men även nationellt, ligger Mjölby kommun väldigt högt där, säger Björn Borg.
Genom åren har han kommit i kontakt med en mängd olika droger. På listan över beslag hittills i år finns läkemedel, kokain och psykedeliska svampar. Med mera. Dödsfallen inträffar ofta när någon experimenterar eller doserar fel. Som med fentanyl. Medlet, som används inom sjukhusvård för att lindra svåra smärtor hos svårt sjuka cancerpatienter, säljs nu som narkotika på den illegala marknaden. Något som resulterat i flera dödsfall i regionen. Fentanyl är uppemot hundra gånger starkare än heroin och extremt lätt att överdosera. Björn Borg hoppas att medierapporteringen kan bidra till att kunskapen om riskerna med drogen ökar.
– Så upplevde jag att det var med spice. Det träffar vi sällan på längre, säger han, med hänvisning till den syntetiska drogen som skördade många unga liv i Sverige för några år sedan.
Vad ska man göra om man misstänker att någon i ens närhet fastnat i ett missbruk?– Jag tycker att man ska ta sin oro på allvar. Det går att lämna information anonymt till polisen. Vi vill verkligen inte att någon ska behöva dö av sitt missbruk.