Myndighetens krav: Städa skolan bättre

Blåklintskolan är för dåligt städad, det bullrar för mycket i klassrummen och slitna mattor kan avge gift. Nu kräver miljökontoret åtgärder.

Åtgärder kommer. Blåklintskolan måste få bättre akustik och nya ytskikt, kräver miljökontoret.

Åtgärder kommer. Blåklintskolan måste få bättre akustik och nya ytskikt, kräver miljökontoret.

Foto: Jenny Eriksen

Mjölby2018-03-30 16:00

Mjölby Blåklintskolan är för dåligt städad, det bullrar för mycket i klassrummen och slitna mattor kan avge gift. Nu kräver miljökontoret åtgärder. När miljökontoret nyligen kom på inspektion till Blåklintskolan fastslog myndigheten att fastighetensansvarig, som är utbildningsnämnden, måste vidta åtgärder för att förbättra elevernas och personalens fysiska arbetsmiljö. Miljökontoret har nu delat ut ett föreläggande och kräver att kommunen byter trasiga plastmattor och golvlister i flera klassrum, och utreder om det finns fuktskador i ett av klassrummen. Och arbetet är igång. Thomas Kinell, utbildningsstrateg vid utbildningsförvaltningen, berättar att provtagning för fuktproblem är beställd ­liksom åtgärder för att fixa trasiga mattskarvar och bristande underhåll på väggar och golv. – Vi har också bestämt att åtgärda ventilationssystemet i ett av klassrummen och sätta in ljudabsorbenter där, för att pröva om vi får den effekt vi vill uppnå innan vi gör arbetet på fler ställen, säger Thomas Kinell.

Det är inte första gången som Mjölby kommun får anmärkning på den fysiska miljön på Blåklintskolan. ”Det bristande underhållet av den aktuella skolbyggnaden påtalades även vid miljökontorets inspektion i maj 2017” skriver myndighetens inspektör i föreläggandet. Thomas Kinell medger att brister har påpekats i tidigare inspektioner men säger att förra årets inspektion inte resulterade i ett lika detaljerat protokoll med detaljerade krav som det som nu är ­underlag för föreläggandet. – Tidigare kan det ha stått ”slitna ytskikt” mer allmänt hållet. Vi har gjort åtgärder förut också men nu är det mer preciserat. Och vi ska förstås åtgärda det som brister, säger Thomas Kinell.

Miljökontoret ställer nu som krav att ljudabsorberande plattor i sju klassrum som årskurs 4-9 använder, och i samtliga korridorer och trapphus i byggnaden, byts ut. Det finns risk att bullret från ventilationen inte dämpas tillräckligt av de ålderstigna plattorna. ”Samtliga korridorer och trapphus i byggnaden bedöms ha bristfällig akustik” skriver myndigheten i inspektionsrapporten. Den dagliga städningen av lokalerna är bra och skolan är ren, men kraven som Folkhälsomyndigheten ställer på storstädning av offentliga lokaler uppfylls inte, anser miljökontoret. Lokalerna är svårstädade uppe på hyllor, under möbler och i andra utrymmen. På vissa ställen på skolan, bland annat på fönster, syns tecken på fuktskador som i sin tur skulle kunna orsaka inomhusmiljöproblem, framhåller miljökontoret.

Uppdaterad 2018-04-04

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om