Lekpooler byggs i Lundbybadet

Lagom till sportlovet kommer Lundbybadet att få en äventyrsavdelning även för de minsta barnen.

Catherine Stolfer Sunesson om att Lundbybadet ska bygga ett lekland för de små.

Catherine Stolfer Sunesson om att Lundbybadet ska bygga ett lekland för de små.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2016-02-05 00:00

Men det handlar inte om någon utbyggnad av badet, förklarar badets chef Catherine Stolfer Sunesson.

– Det ska byggas i hörnet med dagens lilla babypool, berättar hon.

Den runda bassängen ska vara kvar men ändras om och byggas på med ytterligare två små barnpooler som går nästan ända fram till våg- och simbassängerna.

Mjölby kommun satsar drygt en miljon på detta och har tagit in anbud.

– Det finns inte så många aktörer som bygger badland. Vi fick in två anbud som vi valde mellan i samråd med personalen i simhallen och representanter från fritids- och teknikförvaltningarna. Vi lät också några barn bedöma de två olika förslagen med hjälp av att deras föräldrar fick specificerade frågor att ställa till sina barn.

Det blev Alnö Design i Sundsvall som fick uppdraget. I helgen ska arbetena börja, men simhallen kommer att hålla öppet som vanligt, lovar Catherine Stolfer Sunesson.

– Hörnet vid fönstren kommer att spärras av och plastas in så man kommer inte se vad som händer där. Det är för att skydda besökare i de bassänger som hålls öppna.

Det blir undervattenstema för de nya barnpoolerna. En ubåt som man kan krypa in i, fiskar och delfiner som sprutar vatten och bubblar. Två små rutschkanor finns också med i konceptet.

– Meningen är att det ska vara interaktivt. Barnen kommer att kunna styra vattensprutet på olika sätt, förklarar Catherine.

Badleklandet är tänkt för en målgrupp mellan ett halvt och sju år. Och deras föräldrar, förstås. Men Catherine Stolfer Sunesson tror att även större barn kommer att vilja vara där. Om inte annat för att vattentemperaturen ska hålla 34 grader till skillnad från de stora bassängerna där det är 30 grader.

I de tre babypoolerna blir det så klart grunt. 20–40 centimeter. Badlandet ramas in med en reliefvägg med fisk- och undervattensmotiv. En del vattensprut kommer att komma från väggen som är indragen i överkant för att öka mysfaktorn. Hela anläggningen blir cirka 30 kvadratmeter.

– Vi har begränsat med plats. Men det känns roligt att kunna erbjuda detta, det har varit lite ont om lekmöjligheter för de minsta. Nu blir badet mer komplett, tycker hon.

Invigningsdagen är inte bestämd men ambitionen är att det ska vara öppet på måndagen vecka åtta, när sportlovslediga barn kommer till badet.

Atlantis-tema. Ungefär så här kommer badlandskapet för de minsta bli i Lundbybadet. Lagom till sportlovet ska det vara klart.
Atlantis-tema. Ungefär så här kommer badlandskapet för de minsta bli i Lundbybadet. Lagom till sportlovet ska det vara klart.
Lundbybadet

Invigdes sista februari 2005 med en simduell mellan kommunens tekniske chef och fritidschefen.

Mellan 2008 och 2013 drev företaget Medley simhallen. Det har varit stor oenighet i stadshuset om kommunen eller en privat aktör ska driva badet.

Förra året besöktes badet av 129 000 personer, då inkluderat utomhusbadet.

Det är en ökning med ett par tusen från året innan, trots att förra sommaren hade dåligt väder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om