Här finns det lediga tomter

Storstäderna lockar allt fler invånare till sig, och med det skjuter bostads och tomtpriserna i höjden. I mindre kommuner kan det istället vara svårt att locka köpare.

Utanför Boxholm i Timmerö har kommunen fått sålt tomterna efter en rejäl prissänkning.

Utanför Boxholm i Timmerö har kommunen fått sålt tomterna efter en rejäl prissänkning.

Foto: Bänkt Olsson

Boxholm/Ödeshög2018-07-25 16:00

Priset och tillgången på tomter skiljer sig stort över landet. Främst drar priset iväg i våra storstäder. I en kartläggning som Svensk fastighetsförmedling nyligen presenterade toppade Linköpings kommun listan. Där får en betala dubbelt så mycket per kvadratmeter tomt som i tvåan Norrköping. Enligt sammanställningen har Motala kommun de billigaste tomterna. Men i sammanställningen saknas flera kommuner, bland andra Boxholm och Ödeshög. Statistiken räknar inte in kommuner där det i genomsnitt säljs färre än 20 tomter per år.

Boxholms kommun har under mätperioden, juni 2017 – maj 2018, sålt över 20 tomter, men tidigare år har det gått trögare att sälja tomter.

– Vi hade totalt ett trettiotal tomter i Timmerö. Men där hade vi, enligt mitt tycke, lite för höga priser. Efter mycket diskussioner så sänkte vi priset från 320 000 till 170 000 kronor och blev av med tomterna direkt, säger Arne Karlsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Kommunen har i nuläget ganska få tomter kvar att erbjuda. Däremot finns det några tomter från privata aktörer till salu i kommunen.

– Nu letar vi lite och försöker göra nya planer om vi kan hitta nya marker. Det mesta av markerna är Boxholms skogars, men då brukar vi kunna göra lite byten med dem. De får skogsmark som vi inte kan använda som tomtmark och vi får tomtmark av dem.

I Ödeshögs kommun har det inte heller sålts tillräckligt med tomter för att det ska synas i statistiken. Per-Arne Hagby, Miljö- och byggnämndens ordförande (C) tror att det kan komma att förändras.

– Vi har ganska gott om tomter, både inne i tätorten Ödeshög och på de mindre orterna. Men i och med att villapriserna har varit låga så har bankerna inte varit så sugna på att låna ut pengar för byggnation i tätort. Men nu ökar priserna ganska rejält, från en låg nivå, och då tror vi att efterfrågan på tomter kommer att öka.

Målet för Ödeshög kunna erbjuda runt 20 tomter per år.

– Vi har ett gäng tomter på gång i Svem och Kråkeryd framöver. Eftersom det är svårt att kunna konkurera bara med tomter i tätorten ser vi att vi behöver kunna erbjuda något mer. Så att få fram bra tomter i anslutning till Vättern med bra utsikt och så vidare har varit hög prioritet. Där har vi stora förhoppningar om att det ska gå att sälja en hel del.

Utanför Boxholm i Timmerö har kommunen fått sålt tomterna efter en rejäl prissänkning.
Utanför Boxholm i Timmerö har kommunen fått sålt tomterna efter en rejäl prissänkning.
Tomtpriser i Östergötland

Län Antal kvm för en miljon kr Genomsnittligt pris Genomsnittligt pris per kvm

Östergötlands län 1 010 kvm 819 073 kr 990 kr

Linköpings kommun 537 kvm 990 821 kr 1 862 kr

Norrköpings kommun 1 073 kvm 1 027 239 kr 932 kr

Mjölby kommun 1 639 kvm 608 222 kr 610 kr

Motala kommun 3 236 kvm 344 857 kr 309 kr

Statistiken baseras på överlåtelser av småhustomter gjorda under det senaste året, juni 2017 – maj 2018. Endast kommuner med minst 20 försäljningar i genomsnitt per år är med i kartläggningen.

Källa: www.svenskfast.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!