Gymnasierektor är inte orolig

Ed Huitema, rektor på Kungshögaskolan, är inte orolig över det minskade intresset för naturvetenskap. Att många elever väljer annat har sina förklaringar.

Ed Huitema, gymnasierektor på Kungshögaskolan.

Ed Huitema, gymnasierektor på Kungshögaskolan.

Foto: Susanna Ali

Mjölby2016-06-21 07:00

– Våra elever som gått färdigt i år har varit mycket nöjda med utbildningen. Men tyvärr ser vi en trend där en del väljer bort programmet för att de upplever den som svår, säger han.

Till hösten 2016 räknar skolan med 18 elever som ska börja läsa natur. Jämför man med för fem år sedan var antalet mycket större. 2011 gick 27 elever ut och 2012 var de 30 elever.

En förklaring till det stora elevtappet i dag tror Ed Huitema bero på det minskade intresset bland vissa elever.

– Jag tror att det är huvudorsaken. Natur är det program som ger den bredaste behörigheten och den är inte lätt, säger han.

Skolan har däremot märkt en stor ökning bland sökande till andra program.

– Ekonomiprogrammet är mycket populär och vi får väldigt många sökande dit.

Till Corren har det kommit information om att Kungshögaskolans elevtapp ska bero på dålig arbetsmiljö bland personal och skolledningen. En del lärare ska ha varit missnöjda med schemaändringar, ökad arbetsbelastning samt sämre löneökning. De senaste tre åren har tio lärare slutat på skolan. Många av dem undervisade i naturämnen.

Men att detta skulle vara anledningen stämmer inte enligt utbildningsstrateg Thomas Kinell.

– Då skulle vi ha sett en tydlig ökning på andra skolor men om vi tittar på sökstatistiken ser vi inte det.

Han understryker att den drastiska nedgången inte beror på att gymnasieelever från Mjölby väljer att läsa natur i Linköping eller på andra orter i högre utsträckning än tidigare.

Vad gäller missnöjet bland före detta personal kan varken Thomas Kinell eller Ed Huitema uttala sig om det. De säger vidare att man på Kungshögaskolan försöker hålla upp en hög kvalitémässig utbildning som möjligt. Både för elever och personal.

– Jag har ansvar för 30 lärare. Att nu senast två av dem valde att sluta eller gå vidare är inget märkvärdigt. Så ser det ut överallt. Marknaden för lärare ser bra ut och möjligheten för rörlighet är stor. En del av dem väljer att gå vidare för att få upp lönerna, säger Ed Huitema.

För två veckor sedan pratade Corren med naturelever som tagit studenten. De bekräftade bilden att naturprogrammet var en bra utbildning som majoriteten har varit nöjda med.

– Den som läser natur kan bli vad som helst. Du blir behörig till alla högskoleutbildningar, sade Louise Lago från Ödeshög.

Lina Larsson från Vadstena, som siktar på civilingenjörsstudier i Linköping, nämnde att även om det var mer plugg och mer att göra än på andra program, så har det inte varit hur tufft som helst.

– Ingen har hoppat av, sade hon.

Elevernas upplevelser om utbildningen visar alltså på belåtenhet. Resultat från elevenkäter stärker den uppfattningen.

– De elever som har gått ut upplever hög kvalité på våra kurser. Enkäterna som vi sammanfört visar på positiva svar. Över 70 procent skulle rekommendera vår utbildning till andra elever, säger Ed Huitema.

Vad gäller marknadsföringen av naturvetenskaps programmet tycker rektorn att den är bra och inget som skolan skulle göra mer för än på andra program.

– Vi trycker broschyrer inför gymnasievalet, vi har öppet hus och så har vi programdagar där alla våra program presenteras för våra kommande högstadieelever, säger han.

Thomas Kinell, utbildningsstrateg på Mjölby kommun.
Thomas Kinell, utbildningsstrateg på Mjölby kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om