Tre decennier med musik- skolan

Foto:

ÖDESHÖG2006-11-15 00:00

- Ungdomarna har varit behållningen, säger Bo Dahlstrand om sina tre decennier som musiklärare. Man får så mycket tillbaka och i deras sällskap lär man sig något varje dag.

Det var när han studerade vid musiklinjen på Lunnevads folkhögskola som han tillfrågades om han kunde tänka sig att undervisa i klarinett och saxofon på den nystartade musikskolan i Ödeshög.

- Jag vägrade först, säger han med ett leende. Jag var helt inriktad på att jag var musiker, inte lärare.

Övertalades

Bo Dahlstrand hade ett par år tidigare lämnat sin gamla hemstad Mjölby för Göteborg, där han spelade med Spårvägens musikkår.

Efter lite övertalning tog han dock jobbet och i början delade han sin tid mellan undervisningen på musikskolan och studierna på Lunnevad. 1982 hade han lyckats arbeta upp elevernas intresse för blåsinstrument till en heltidstjänst.

Han är i dag musikskolans ende heltidsanställde och sedan sex år tillbaka skolans musikledare.

Upp och ned

Efter trettio år kan han blicka tillbaka på skolans verksamhet och konstatera att det hänt en del sedan starten. Det har gått både upp och ned för skolan.

- Det var som roligast i mitten av 1980-talet, tycker Bo Dahlstrand. Då var det högkonjunktur och blåsinstrumenten var väldigt populära. Vi hade en orkester som var hur stor som helst. Sedan kom 90-talet med sämre ekonomi och då tappade vi många elever.

Med åren har han också utvecklats som lärare.

- Jag har lättare att få kontakt med eleverna nu än i början, tycker han. Men man får inte tappa skärpan och bli för mycket kompis. Man måste skräddarsy pedagogiken för varje elev så att de inspireras.

Att musik är viktigt för barn och ungdomar är Bo Dahlstrand övertygad om.

- Musiken utvecklar hela ens person, säger han. För barnen är det också en enorm kick att få ljud i sitt instrument. Det är den upplevelsen vi kämpar för.

Han har själv ägnat sig åt musik sedan barnsben.

- Min familj har alltid spelat, berättar han. När vi träffades på söndagarna hemma hos morfar så blev det alltid musik. Det var ingen tvekan om att jag skulle spela något. Frågan var bara vad jag skulle välja.

Dansmusik på fritiden

Det blev klarinett och så småningom saxofon, de instrument han fortfarande undervisar i. Undervisar gör han inte bara på musikskolan utan även på olika bygdeskolor i trakten.

Som frilansmusiker spelar han också dansmusik med olika band.

- Det är mest en fritidssysselsättning, säger han. Ett sätt att komma ut och spela för folk.

Jubileumskonsert

Den 18 november firar musikskolan och Bo Dahlstrand sitt 30-årsjubileum med en jubileumskonsert i Ödeshögs Folkets park. Det blir sång och musik av tidigare elever och foajémusik av de nuvarande.

Själv kommer han att hålla sig till rollen som konferencier.

- Jag har ju varit med sedan början så jag har ju hela historien i huvudet, säger han och skrattar.

Ödeshögs kommunala musikskola bildades 1976.

I mitten av 90-talet startades kurser i dans och skolan blev då Ödeshögs dans- och musikskola.

Skolan har i dag 292 elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!