Tonåring hackade Google

Linus Särud säger att han inte minns att hans föräldrar någonsin sagt att han borde få frisk luft i stället för att sitta vid datorn. Om de sagt så, hade de i dag kanske inte haft en son som redan som 14-åring berättade för Google om ett fel på företagets webbtjänst.

Talang. Linus Särud är en ung data-talang. Han arbetar numer deltid för ett säkerhetsföretag inom IT branschen.

Talang. Linus Särud är en ung data-talang. Han arbetar numer deltid för ett säkerhetsföretag inom IT branschen.

Foto: Mia Karlsvärd

Mjölby2015-07-24 21:00

Linus Särud från Mjölby hackade Googles system redan som 14-åring.

Raskt skickade han ett mejl till megaföretaget och berättade om svagheten i deras system. De svarade att de skulle undersöka det han påtalat.

Rätt snart hörde de av sig igen och bad Linus kolla om han kunde se ifall sårbarheten kvarstod.

– Jag fick sedan ett mail där de tackade mig. Sedan satte de in 20 000 kronor på mitt konto. Det var mycket pengar för mig som 14-åring, säger Linus Särud.

Han är nu 16 år gammal och ska till hösten börja på Berzeliusskolan för att läsa teknik. Han har aldrig varit särskilt intresserad av datorspel och inte heller särskilt intresserad av att skruva med eller ihop en dator.

– Jag är mer intresserad av mjuk­varan, säger Linus Särud.

Redan som 12-åring startade hans intresse för att hitta sårbarheter på ­internet. Det han fann på Google var att i översättningstjänsten Google Translate kunde han stoppa in sin egen kod, utan att Google kunde hindra det. Det är ett knep som ofta används för att stjäla personlig, hemlig information.

Det sporrade honom att de var tacksamma för hjälpen. Därför fortsatte han med att leta sårbarheter på andra sidor.

Han har bland annat kontaktat ­Yahoo, BBC, Webbhallen, IDG och Teknikmagasinet.

– Det var på så sätt jag blev tillfrågad om jag ville bli krönikör och skribent för datatidningen TechWorld och IDG, ­berättar Linus Särud.

Det Linus Särud gör kallas för att vara en ”bug bounty hunter”. Han letar ­säkerhetshål. Om och när han hittar något överlämnar han informationen till företaget.

– Efter att säkerhetshålet är lagat är det fritt fram för mig att prata om det. Detta ger kunskap till andra, berättar han.

Att kriminella köper och säljer säkerhetshål och attackprogram är en växande marknad. Information om en sårbarhet kan göra stor skada och ge tillgång för brottslingar att komma åt både konto­kortsnummer eller länsa konton i en internetbank på stora summor pengar.­ Där jobbar Linus med att förhindra brotten.

Förutom sitt uppdrag som skribent är Linus Särud deltidsanställd på ett dataföretag, Detectify, som jobbar just med IT-säkerhet.

– Företaget är Stockholmsbaserat, men jag jobbar till största delen här ­hemifrån Mjölby, säger han.

Hans titel i dag är junior security ­researcher.

Vad ska du jobba med när du blir vuxen?

– Jag vill fortsätta jobba med IT på något sätt. Mer i en mer ledande roll, inte nödvändigtvis som chef, men just inom IT. Det är här jag har mitt intresse och kunskap, säger han.

Vilken är din drömarbetsplats?

– Vet inte, Google eller Spotify kanske. Men gärna ett mindre företag till en början, som ger en mer familjekänsla, ­säger han.

Vi går upp till Linus rum i familjen ­Säruds villa för att ta en bild. Där inne ser det ut som det gör i de flesta pojkrum. En säng, bilder på väggarna och en dator. Det som gör det här rummet speciellt är att här bor den gode data­hackern. Han som redan som liten hjälpte stora företag att förhindra brott.

Linus Särud

Ålder: 16 år

Familj: Mamma Åsa, som arbetar som lärare och pappa Peter som jobbar med fastighetsförvaltning. Två småsyskon Victor 13 år och Arvid 8 år.

Fritidsintressen: Sitter mycket vid datorn, tränar på gym, cyklar och är med kompisar.

Övriga intressen: Har ett stort nyhetsintresse. Läser dagligen, dagstidningarna Svenska Dagbladet, Corren, Dagens nyheter, Aftonbladet mm.

Reser också mycket med familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om