Tanja hjälper flyktingar i Grekland

Mjölbybon Tania Sincic åker nästa vecka till ön Lesbos i Grekland som volontär.

Tania Sincic

Tania Sincic

Foto: Sune Johansson

Mjölby2015-11-17 17:13

– Vi åker ner på tisdag för att hjälpa till med praktiska saker. Vi kommer att hyra en minibuss och frakta saker och människor. En del kan behöva skjuts från hamnen till sjukhus och andra ställen. Vatten och mat behöver köras till olika platser. Den organiserade hjälpen finns inne i lägren. Utanför är det upp till privata initiativ.

Vilka är det som åker?

– Det är en fristående grupp volontärer från flera platser i Sverige, bland annat från Malmö och Stockholm. Några av oss har varit iväg tidigare och hjälpt till i Ungern och Serbien.

Vad har ni med er?

– Vi har samlat in pengar på privat initiativ. Det är det bästa sättet att göra det, var och en via Facebook. Vänner och bekanta bidrar med gåvor, det är lättare att ge när man vet precis vad pengarna används till. Vi har också med oss väskor med insamlade vinterkläder, för nu kommer kylan även till södra Europa. Dessutom har vi med oss två tolkar som talar dari och farsi, som pratas i Afghanistan.

Du har varit med och startat en lokal Facebook-grupp i Mjölby?

– Ja, det var efter att det blev negativa kommentarer på olika ställen efter att evakueringsboendet i Skänninge öppnade. Vi vill fokusera på det positiva och startade gruppen ”Flyktingvänner i Mjölby med omnejd”. Den har fått 240 medlemmar på bara någon vecka.

Fotnot: Tania tar emot bidrag genom Facebook eller genom mejl tanijacs@gmail.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om