Ta en tur i naturen

Genom det flacka odlingslandskapet ringlar sig sakta en lummig led. Svartån är perfekt för en ­kanottur.

Foto: Mia Karlsvärd

Mjölby2015-06-16 10:55

På två ställen i Mjölby kan man hyra båt. I Skogssjön kan man pröva fiskelyckan i en hyrd eka, här finns inplanterad ädelfisk utöver abborre och gädda. Fiskekort krävs förstås och medlemskap i Mjölby fiskevårdsförening.

Vid bryggan nedanför Lundbybadet kan man hyra kanot och ge sig ut på flodäventyr. Med sig får man en karta över sevärdheter och lämpliga ställen att gå i land, övernatta eller titta på ­sevärdheter.

Enklast är förstås att styra stäven ­söderut där grönskan kryper tätt ner på stränderna den första biten ut ur Mjölby. Varför inte göra ett besök på Hulterstad eller Bleckenstad gård?

Vid den senare finns ett vindskydd med eldplats cirka sex kilometer från utgångspunkten. Mellan Öringe och Ekeby måste man bära kanoterna 700 meter, och söder om Boxholm tvingas man till en 7 kilometer lång landtransport på grund av en mycket svårpaddlad sträcka.

En annan variant är att paddla ­norrut på andra sidan dammarna i ­centrala Mjölby. Men då behöver man ­börja med en landtransport till bryggan nedanför Prästgårdsliden. Där har man en behaglig nedströmsfärd framför sig med täta nästan djungelliknande stränder förbi Sya och Spångsholm.

Med lite tur kan man få se den färgblixtrande kungsfiskaren korsa ån. Man får räkna med lyft i Knutsbro och Öjebro innan man når badplatsen i Normlösa, där det finns övernattningsmöjlighet i vindskydd, drygt två mil från utgångspunkten i Mjölby.

Kanot i Svartån

Boka: Lundbybadet, 0142-852 09.

Pris: 100 kr/3 tim. 200 kr/dygn. Därefter 150 kr/dygn. Släpvagn 150 kr/3 tim.

Båt i Skogssjön

Boka: Preem i Mjölby, tel 0142-142 85 eller Skogssjön, tel 0142-104 20.

Pris: 40 kr första timmen, därefter 10 kr/tim. Medlemskap i Mjölby fiskevårdsförening krävs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om