Nu har hallen fått ett namn

Idrottshallen i Skänninge ska heta Birger jarls hall.

SKÄNNINGE2015-04-07 14:25

- Eleverna på skolorna i Skänninge har fått lämna förslag på olika namn. Vi i namnkommittén tyckte att Birger jarls hall var det bästa förslaget, berättar kultur- och fritidsstrateg Magnus Norrbom.

Bygget av idrottshallen är nu inne i sin slutfas. Om allt går som planerat kan hallen tas i användning i höst. Det preliminära invigningsdatumet är satt till 22 augusti.

Hallen i Skänninge är så stor att det kan hållas nationella tävlingar i inomhusidrotter. Byggnaden är också tänkt att kunna användas för till exempel dans eller gruppträning.

– Vi hoppas på att Birger jarls hall blir en möteplats för alla, såväl gamla som unga. Jag tror att Birger jarl, som måste ha varit en vältränad man, skulle uppskattat att få en idrottshall döpt till sitt minne, säger Magnus Norrbom.

Vem var Birger jarl ?

Eller Birger Magnusson. Född omkring 1210 i Bjälbo, Östergötland, död 21 oktober 1266 på Jälbolung, Västergötland. och begravd i dåvarande cistercienserklostret i Varnhems klosterkyrka i Varnhem i Västergötland. Han var en svensk jarl mellan 1248 och 1266 han var också förmyndare för sin son kung Valdemar från 1250 tills denne kröntes 1251. Sedan delade makten med sonen till sin död 1266.

I februari 1248 hölls det så kallade Skänninge möte där riktlinjerna för rikets relation till den katolska kyrkan drogs upp. Enligt Erikskrönikan grundade Birger staden Stockholm,omkring 1252. Birger jarl räknas som stamfar till folkungaättens kungliga gren. Han var den siste i Sverige som använde titeln jarl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!