Mobbning och oro på IT-avdelning

Missförhållanden i personalgruppen på kommunens IT-avdelning har lett till att företagshälsovården utreder den psykosociala arbetsmiljön. Facket menar att kommunen hanterat problemen dåligt.

Kommunens IT-avdelnings loklaler på Industrigatan 3, Mjölby.

Kommunens IT-avdelnings loklaler på Industrigatan 3, Mjölby.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2015-11-17 06:45

– Det värsta jag varit med om under mina 35 år som facklig representant, säger Bo Hallberg i fackförbundet Vision och kallar kommunens agerande för en skandal.

Flera personer Corren pratat med som jobbar eller har jobbat på avdelningen beskriver förhållandena på avdelningen som ohållbara. Man pratar om mobbning, manipulation, rädsla och utfrysning.

Mycket av kritiken riktas mot avdelningens chef, Peter Åström, som anställdes 2012 efter att han slutat på jobbet som chef på biblioteket i Linköping.

– Peter Åström anställdes med ett uppdrag att förändra arbetet på IT-avdelningen, säger Mjölbys kommunchef Dag Segrell som menar att efterfrågan på IT-tjänster växt snabbt och förändrats, vilket lett till stor press på avdelningen.

Han tycker att Peter Åström levererat det som uppdraget gick ut på.

Dag Segrell säger att han i somras blev informerad om att det fanns problem på avdelningen som i dag har 18 medarbetare. Då kom man överens med personalgruppen om att beställa en oberoende utredning från Previa företagshälsovård.

Dag Segrell kommenterar inte innehållet i utredningen och vill heller inte föregripa vad det kan bli för eventuella åtgärder.

Bo Hallberg, fackförbundet Visions representant, har fått samtal från flera medarbetare som mår dåligt. Han beskriver dem som rädda för att prata öppet.

– Jag tvivlar inte på att bilden som målas upp är riktig. Den bekräftas av flera, säger Bo Hallberg.

Det pågår just nu en förhandling om uppsägning av en anställd på grund av oenigheter mellan anställda på avdelningen.

En tidigare anställd som Corren pratat med säger att han blev kallad till ett möte där chefen la fram ett papper med anklagelser om vad han gjort. Han hade svårt att bemöta beskyllningarna.

– Jag valde att inte ta strid. De var inte intresserade av att lyssna på min version. Jag fick veta att om jag inte sa upp mig skulle det gå till central förhandling och då skulle jag mista avgångsvederlaget, säger han.

Han tror att han uppfattades som en bromskloss. ”Vi som var gamla stod kanske i vägen”.

En annan person slutade på eget initiativ och beskriver chefen som manipulativ.

– Han skapade osämja i gruppen. Tog bort arbetsuppgifter från medarbetare.

En tredje person Corren pratat med jobbar kvar, men är rädd. Han menar att de som står på sig är de som råkar mest illa ut.

– Om chefen blir osams med en anställd så slutar det med att de köper ut honom, efter att medarbetaren inkompetensförklarats. En annan har fått veta att han ”bör gå i pension”. Hela avdelningen mår dåligt, säger han.

Han menar att det skapats grupperingar på avdelningen som ställs mot varandra för att skapa konflikter.

– Gruppernas arbetsuppgifter kolliderar med varandra så att medarbetarna konfronterar varandra. Vem gör vad egentligen?

En fjärde person är också kvar men mår i dag mycket dåligt.

– Jag skulle kunna räkna upp sex eller sju medarbetare som inte mår bra. Sedan finns det några som drar sig tillbaka och inte säger så mycket. Jag var själv sådan förut, men fick nog och sa ifrån. Det uppskattades inte av ledningen, säger personen.

Ingen av de fyra vill framträda med sina namn.

Bo Hallberg menar att det är något som är fel när medarbetare söker tjänster med lägre kompetenskrav. Han har sett att medarbetare i Mjölby söker sig bort från avdelningen.

– Jag har skrivit brev till kommunchefen Dag Segrell för att lösa det här på något sätt och skapa lugn i personalgruppen, säger Bo Hallberg.

I brevet, som skickades förra måndagen, skriver han att flera på avdelningen känner det som att chefen vill bli av dem. Han undrar varför Peter Åström inleder förhandlingar om en persons anställning innan arbetsmiljöutredningen presenterats. Han konstaterar också att åtta personer på avdelningen söker externa tjänster.

Den 19 november ska Previautredningen kommuniceras med de anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om