Marianne skapar sockor på en Viktoria

– Det bästa loppisfynd jag någonsin gjort, säger Marianne Carlsson om sin Viktoria sockstickningsmaskin. På biblioteket visade hon hur maskinen fungerar.

Textilnörd. Marianne Carlsson säger själv att hon är nörd för textil.

Textilnörd. Marianne Carlsson säger själv att hon är nörd för textil.

Foto: Mia Karlsvärd

MANTORP2015-12-14 16:30

I vanliga fall jobbar Marianne Carlsson på ISS med att sköta växterna på olika företag. Det var när Marianne Carlsson var och vattnade blommorna på biblioteket i Mantorp som bibliotekspersonalen fick veta att hennes stora intresse är att sticka med en gammal Viktoria sockstickningsmaskin.

– De frågade om jag ville komma hit och visa hur den fungerar, säger hon.

Biblioteket har nyss öppnat dörrarna för en ny vecka. Ludmila Mackerlova är stamgäst på biblioteket. Hon hade också en slags stickmaskin. På 1980-talet gjorde hon tröjor med den. Hon kommer fram och tittar nyfiket på när Marianne Carlsson stickar sockar.

– Eftersom jag är lite intresserad av att sticka är det trevligt att kunna komma in här på biblioteket och se hur den här maskinen fungerar, säger Ludmila Mackerlova.

Socksticksmaskinen hittade Marianne Carlsson på en loppis i Åtvidaberg för några år sedan.

– Det stod en stor låda inskjuten under ett bord inne på loppisbutiken. Där i låg stickmaskinen. Jag hade egentligen ingen aning om vad jag köpt, berättar hon.

I två år fick lådan stå.

På Hjos slöjdmässa samma år får hon se en kvinna sticka sockar med en likadan maskin.

– Jag frågade henne om hon visste någon som hade kurser i att sticka med maskinen. Den hösten lärde jag mig att använda Viktoria sockstickningsmaskinen, säger Marianne Carlsson.

Sedan dess har hennes vänner och släkt kunnat räkna med att få varma sockar till sina fötter. Hon säljer också sina alster på ett 10-tal marknader varje år.

– Nästa marknad blir nog den i Brunnssalongen i Norrköping innan påsk, tror hon.

Inghild Larsson kommer fram till Marianne Carlsson där hon sitter och stickar på biblioteket.

– En sådan maskin hade min mormor. Min mor fick sedan ärva den, och slängde iväg den. Jag brukade gräla på henne ibland för det, säger Inghild Larsson, vars mormor hade 17 barn att sticka sockor till.

Marianne Carlsson säger att hon är en textilnörd.

– 95 procent av min fritid ägnar jag åt att sticka. Förra veckan var jag i Danmark och lärde mig att skörda pil. Vi får väl se om jag halkar in på det med, säger hon.

Under den gedigna stickmaskinen i gjutjärn står en korg flätad av pil. Där hamnar den färdiga sockan. Mariannes Carlssons hantverksintressen går tydligt nog att kombinera.

Sockstickningsmaskin.  Flera biblioteksbesökare passade på att se hur Marianne Carlsson stickar med sin sockstickningsmaskin.
Sockstickningsmaskin. Flera biblioteksbesökare passade på att se hur Marianne Carlsson stickar med sin sockstickningsmaskin.
Stickmaskinen

Under början av 1900-talet var det vanligt att kvinnor köpte rundstickmaskiner på avbetalning. De betalade av maskinen genom att sticka strumpor som sedan såldes vidare till militären. De fick först sticka ett antal strumpor som prov för att se att de dög för att säljas vidare. En maskin från Hemstickningsaktiebolaget Viktoria i Stockholm kostade under 1930-talet 300 kronor kontant, eller 360 kronor vid avbetalning. Betalningen var 5 kronor per dussin par strumpor. De räknade med att en duktig stickare skulle klara av att tillverka ett dussin strumpor per dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om