Många vill hjälpa flyktingar

Många Ödeshögsbor vill hjälpa flyktingarna som kommer till samhället. På asylboendet Nattviol är man tacksamma för hjälpviljan – men har samtidigt svårt att hantera den.

Hjälpvilja. Spel och pussel som Ödeshögsbor skänkt till de boende på Hotell Nattviol.

Hjälpvilja. Spel och pussel som Ödeshögsbor skänkt till de boende på Hotell Nattviol.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ödeshög2015-09-11 11:30

För en dryg vecka sedan anlände de första flyktingarna till Hotell Nattviol i Ödeshög. Detta skedde just när flyktingfrågan blivit den helt överskuggande nyheten i svenska såväl som andra europeiska medier. Bilderna från Medelhavet och Central- och Sydeuropa väcker medkänsla och hjälpvilja även på det lokala planet.

– Många har kommit och velat skänka kläder, leksaker, fikabröd och till och med pengar, berättade platschefen på Nattviol, Jean Aydin i onsdagens Corren.

Det är man naturligtvis tacksam för på boendet, men det orsakar även problem. Någon ska ta hand om det skänkta, sortera det, fördela ut det rättvist utifrån de behov som de nyanlända kan tänkas ha. Personalen på boendet har svårt att hinna med det, och är oroliga för att det kan uppstå missnöje och schismer bland de boende.

Det finns bättre sätt att kanalisera hjälpviljan. Ödeshög har två ideella organisationer som driver second handbutiker.

– Vi tar jättegärna emot kläder, möbler och leksaker från givmilda Ödeshögsbor, säger Viola Ingvarsson på Ödeshög hjälper, den ena av föreningarna.

I deras två butiker finns det frivilliga som sorterar det skänkta. Det säljs sedan i butiken till mycket låga priser. Klädesplagg kan man till exempel köpa för fem kronor.

– Det är inte så bra att ge bort. Bättre då att man får välja själv vad man vill ha, och genom att betala för det så får de skänkta sakerna ett värde, menar Viola.

Röda korset i Ödeshög driver butiken Kupan. Christina Lindén har precis samma uppfattning. Just nu hoppas hon få in barncyklar för det tror hon att det skulle behövas på det nya boendet Nattviol.

– Vi har erfarenhet från de asylsökande på Vida Vättern. Därifrån kommer det en buss varje onsdag. Då har vi extraöppet i butiken för att de ska kunna handla. I början när boendet öppnade handlade det mycket om kläder. Sedan har det blivit annat också, säger Christina Lindén.

Både hon och Viola menar att det bland de nyankomna finns ett stort behov av social kontakt. Röda korset har en del verksamhet som riktar sig till flyktingar, språkkafé, badresor till Mjölbys simhall och fester. Man har också möjlighet att låna ut symaskiner i sin lokal.

– Vi har en medlem från Jordanien som ibland hjälper till att tolka, säger Christina.

– Jag tror att den sociala kontakten är minst lika viktig för de nyankomna. Det kan handla om att bara möta dem och prata lite, visa biblioteket, gå en hundpromenad tillsammans och finnas där som en kompis, menar Viola.

Asylsökande i Ödeshög

Hotell Nattviol. Omkring 80 asylsökande bor i 23 rum i centrala Ödeshög. Drivs av företaget Safirdruvan Konferens AB. Öppnade förra veckan.

Vida Vättern. Mellan 60 och 70 platser i det före detta motellet mellan E4 och Vättern i södra kanten av Ödeshögs kommun. Drivs av Jessica Baker. Öppnade för ett år sedan.

Båda boendena har avtal med Migrationsverket om tillfälligt boende för i huvudsak syriska flyktingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!