Vadstena kommun har valt att inte förlänga sitt avtal med personligt ombud. Avtalet är skrivet utifrån ett samarbete mellan kommunerna Mjölby, Motala, Boxholm, Ödeshög och Vadstena. Som Corren skrev i går finns nu en risk att ombuden för personer med psykisk funktionsnedsättning kan försvinna helt eller delvis i Västra sjukvårdsdistriktet.
Det gör Johan upprörd.
För drygt ett år sedan blev Johan arbetslös. Han trodde att han arbetat tillräckligt länge för att facket skulle rädda hans försörjning. Månaderna gick, och några pengar från a-kassan kom inte. Han hade för få dagar.
– Till en början kunde jag ta av mina sparpengar. Sedan växte räkningarna på hög, och jag blev deprimerad, berättar Johan.
Han blev till slut oförmögen till att kunna lösa sin situation själv. Han gick till socialen som såg till att han kom i kontakt med personlig ombud.
– Jag kunde inte få ordning på min situation. Det fungerade några månader. Sedan rasade allt. Till slut höll jag på att bli vräkt, säger Johan.
Ett personligt ombuds arbete är att stötta människor med psykiskt funktionsnedsättning. De arbetar på uppdrag utifrån personens egna resurser, behov och mål. Det kan handla om vårdbehov, ekonomi eller kontakter med olika myndigheter.
Johan hade inte hört talas om personligt ombud innan.
Hans Sörensson som jobbar som personligt ombud i Västra sjukvårdsdistriket säger att det är viktigt att träffas hemma hos dem som vill ha stöd.
– Här får man helheten, och kan på så sätt göra sig en uppfattning vilket stöd som behövs tillsammans med klienten, berättar Hans Sörensson.
Först diskuterade de hur de skulle lösa Johans akuta problem. Johans ekonomi och hälsa.
– Vi tog kontakt med vårdcentralen. Hans följde med mig till läkaren, som skrev ut medicin mot min depression, berättar Johan.
Hemma var det rörigt och tvätthögarna hade vuxit. Johan erbjöds att få boendestöd.
– Det gav mig en spark i baken, att ta hand om tvätten själv, säger Johan.
Nu träffas de en gång i månaden. I slutet av månaden kommer Hans för att se till att Johan betalar sina räkningar.
Johan går nu på vägledningscentrum och hoppas på att få ett nytt jobb.
– De personliga ombuden är ett stöd. Man behöver ha någon ibland som ser till att man tar sig i kragen, säger Johan.
.