Hembygdsgården utvidgar

Idogt, ihärdigt arbete ligger bakom återuppståndelsen av lantbruksmuseet i Ödeshögs hembygdsgård.

Fotoutställningen ger något att begrunda om hur det var förr.

Fotoutställningen ger något att begrunda om hur det var förr.

Foto:

ÖDESHÖG2014-08-09 12:59

– Det vi framför allt försöker visa upp är använt här, tillverkat här eller har anknytning till våra trakter, berättar föreningens ordförande Nils Orrenius som tillsammans med Lars-Göran Andersson och Jan Johansson möter upp det nygamla museet.

Det luktar linolja och terpentin. Maiken Johansson går förbi med en blombukett. För snart kommer gästerna till Öppen hembygdsgård som hålls under helgen.

Hästholmens lantbruksmuseum är ett minne blott. Det mesta skänktes till Väderstadsverken, där det än så länge ligger magasinerat.

Ungefär 10 procent hamnade däremot på hembygdsgården. Men för att få plats med allt fick de ideella krafterna rycka in rejält. Nu står tillbyggnaderna där, med ett skepp på var sida om ångmaskinhuset, numera en utställningsyta på sammanlagt 400 kvadratmeter.

– Vi var lite trångbodda innan, berättar Lars-Göran Andersson som hittills härbärgerat en hel del av sakerna och maskinerna hemma i sin egen ladugård.

Nu har de istället fått bre ut sig i de nya utrymmena. Museet ser mycket fräscht ut med tanke tingens ofta imponerande ålder.

Här finns en tändkulemotor från 1905 från Backasands snickerifabrik. Tändkuletraktorn passar bra att starta när besökarna kommer. Skolplanscher och gamla fotografier väcker nostalgiska minnen.

Mycket jobb ligger bakom att hålla hembygdsgården intakt med sina numera 18 byggnader som hembygdsföreningen själva är ägare till.

– Vi kämpar med näbbar och klor, säger Jan Johansson som har åtminstone en egenhet, nämligen att hans förnamn ska uttalas "Jann".

Bland de övriga husen finns bland annat den lilla smedjan, som rustades upp för några år sedan. Där finns slöjdvillan, en av kommunens fyra likadana trähus, som en gång var skolbyggnad. Hembygdsgården har ett skolmuseum där det bland annat går att få veta mer om bygdens son Fridtjuv Berg, som inte bara gett namn åt en av ortens skolor, utan arbetade för att en folkskola för alla infördes i Sverige.

Hembygdsgården inrymmer också ett vandrarhem. En lycksam kombination verkar det som eftersom den vackra platsen lever upp än mer när den är befolkad.

Denna helg är museet öppet lördag och söndag eftermiddag.

Ödeshögs hembygdsgård får nu bättre plats för alla saker, berättar Jan Johansson.
Ödeshögs hembygdsgård får nu bättre plats för alla saker, berättar Jan Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!